Hoe maak je zelf tzatziki?

Tzatziki is ideaal voor bij de barbecue. Een van mijn favoriete recepten met tzatziki is een soort gezondere variant van een broodje shoarma. Ik rooster hiervoor wat kipfilet en veel groente in de wok of op de barbecue. Verwarm wat pita broodjes en serveer dat met tzatziki. Heerlijk!

Wat is tzatziki?

Tzatziki is een heerlijke Griekse dip die wordt gemaakt op basis van yoghurt, komkommer en kruiden. Het is heerlijk in combinatie met Griekse gerechten en vlees van de barbecue of grill. Daarbij kun je denken aan mijn Griekse kipspiesjes met courgette, Griekse kofta, Griekse gehaktballetjes, Griekse omelet met rode ui, tomaat en feta en pita met lamsbiefstuk en Griekse salade. Maar je kunt het natuurlijk ook als dip gebruiken op jouw borrelplank. Voor mijn zelfgemaakte tzatziki, gebruik het liefste Griekse volle yoghurt. Maar, wil je wat minder vet eten? Dan kan dit natuurlijk ook prima met magere yoghurt gegeten worden. Is jouw tzatziki nog iets te zuur? Voeg dan een theelepeltje honing toe voor de smaak.

Rauwe knoflook in de tzatziki

Een goede tzatziki is naar mijn mening rijk aan knoflook. Maak het dus vooral ook niet als je nog op date moet, tenzij je er samen van gaat genieten. Voor mijn tzatziki recept gebruik ik rauwe knoflook. Ben je geen fan van rauwe knoflook, dan kan het zijn dat je de tzatziki te heftig vindt. In dat geval kun je de knoflook het beste eerst even roosteren in de oven. De smaak wordt dan veel milder.

Wat ik zelf ook een heerlijk basisrecept vind, is bijvoorbeeld deze tomatenchutney. Ook heel lekker bij de BBQ.

Zo maak ik tzatziki

Wil je ook zelf tzatziki maken? Het verdient aanbeveling om de komkommer eerst uit te laten lekken met behulp van een vergiet. Ga je het meteen eten dan is dat geen absolute must. Ik sla het vaak over en roer het dan eenvoudigweg nog een keer door als we het gaan eten. Maar dat is een persoonlijke keus. Lekker is het hoe dan ook! Ben je benieuwd hoe ik mijn heerlijke tzatziki maak? Kijk dan eventjes mijn TikTok video. Moeilijk om te maken is het zeker niet!

@miljuschka

Antwoorden op @rozavanmanen4251 dat is tzatziki! In deze video laat ik zien hoe ik dat maak 🥒 #tzatziki #saus #zelfgemaakt #food #tiktokcookbook

♬ origineel geluid – Miljuschka Witzenhausen
Zelf tzatziki maken
Totale tijd3 uur 15 minuten

Hoe maak je zelf tzatziki?

4.29 van 116 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

350 ml

Ingrediënten

  • 0,5 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gram dikke Griekse yoghurt
  • 1 el verse dille fijngehakt
  • 1 el verse peterselie fijngehakt
  • 1 el Griekse olijfolie
  • 1 citroen
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een lepeltje. Rasp de komkommer met een medium rasp.
  • Bestrooi de komkommer met zout, doe in een vergiet en laat een paar uur (of de hele nacht) in de koelkast uitlekken.
  • Pel de knoflookteentjes en rasp door de olijfolie.
  • Droog de komkommerrasp met een theedoek en doe in een kom. Meng de knoflook en olijfolie erdoor en de yoghurt, en daarna de fijngehakte kruiden. Maak op smaak met citroenzest en -sap en peper en zout.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.