Basis recepten

Dit recept valt onder

Hoe maak je zelf tzatziki?

Samenvatting

  • Bereiden 15 minuten
  • Extra tijd 3 uren
  • Aantal personen 350 ml

Ingredienten

0,5 komkommer

2 teentjes knoflook

350 gram dikke Griekse yoghurt

1 el verse dille, fijngehakt

1 el verse peterselie, fijngehakt

1 el Griekse olijfolie

1 citroen

Peper en zout

Sharing is caring!

Nu het weer warmer begint te worden en we met zijn allen vaker buiten gaan eten leek het me een goed idee om een aantal basis sausrecepten met jullie te delen.

Tzatziki zelf maken

Een van mijn favorieten is zonder meer tzatziki. Heerlijk om te dippen met een stokbroodje, maar ook een lekkere saus bij geroosterd vlees. Ideaal dus voor bij de barbecue. Een van mijn favoriete recepten met tzatziki is een soort gezondere variant van een broodje shoarma.

Ik rooster hiervoor wat kipfilet en veel groente in de wok of op de barbecue. Verwarm wat pita broodjes en serveer dat met tzatziki. Heerlijk! Ik gebruik het liefst volle yoghurt maar wil je wat minder vet eten dan kan dit natuurlijk ook prima met magere yoghurt gegeten worden. Is de tzatziki dan te zuur voeg dan een theelepeltje honing toe voor de smaak.

Rauwe knoflook

Ben je geen fan van rauwe knoflook dan kan het zijn dat je de tzatziki te heftig vindt. In dat geval kun je het ook weglaten of rooster de knoflook eerst in de oven. De smaak wordt dan veel milder.

Wat ik zelf ook een heerlijk basisrecept vind, is bijvoorbeeld deze tomatenchutney. Ook heel lekker bij de BBQ.

Wil je ook zelf tzatziki maken? Het verdient aanbeveling om de komkommer eerst uit te laten lekken. Ga je het meteen eten dan is dat geen absolute must. Ik sla het vaak over en roer het dan eenvoudigweg nog een keer door als we het gaan eten. Maar dat is een persoonlijke keus. Lekker is het hoe dan ook!

Tzatziki

Tzatziki

Aantal personen: 350 ml
Bereidingstijd: 15 minuten
Wachttijd: 3 uren
Totale tijd: 3 uren 15 minuten

Ingrediënten

  • 0,5 komkommer
  • 2 teentjes knoflook
  • 350 gram dikke Griekse yoghurt
  • 1 el verse dille, fijngehakt
  • 1 el verse peterselie, fijngehakt
  • 1 el Griekse olijfolie
  • 1 citroen
  • Peper en zout

Instructies

    1. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten met een lepeltje. Rasp de komkommer met een medium rasp.
    2. Bestrooi de komkommer met zout, doe in een vergiet en laat een paar uur (of de hele nacht) in de koelkast uitlekken.
    3. Pel de knoflookteentjes en rasp door de olijfolie.
    4. Droog de komkommerrasp met een theedoek en doe in een kom. Meng de knoflook en olijfolie erdoor en de yoghurt, en daarna de fijngehakte kruiden. Maak op smaak met citroenzest en -sap en peper en zout.

Nog meer lekkers