Budget recepten

Dit recept valt onder

Klassieker; Spaghetti bolognese saus

Samenvatting

  • Voorbereiden 30 min.
  • Bereiden 12 uren
  • P Aantal personen 24 porties

Ingredienten

1,5 kilo half om half gehakt

10 uien, fijngesneden

3 bollen knoflook, fijngesneden

1 bos bleekselderij, fijngehakt

10 wortels, fijngehakt

4 blikjes tomatenpuree van 65 gr

4 eetlepels suiker

4 el gedroogde kruiden zoals tijm, oregano, rozemarijn

3 el miso of 8 bouillonblokjes

4 blikken tomaten (400 gr per blik)

1 liter passata de pomodori

750 ml rode wijn

1 liter volle melk

Benodigheden

1 hele grote pan

Sharing is caring!

Sommige recepten blijven altijd lekker. Of je het nu 1 keer maakt of elke week. Zo’n absolute klassieker is voor mij spaghetti bolognese. Natuurlijk zijn er ook hier tientallen variaties op te bedenken maar dit is mijn favoriet.

Let op dat dit het recept is voor de bolognese saus. Op het moment dat je het daadwerkelijk gaat eten kook je spaghetti voor het aantal personen dat het gaat eten. Voor 4 personen hou ik 300 gr (gedroogde) spaghetti aan.

Bereidingswijze spaghetti bolognese saus

Begin met het bruinbakken van het gehakt. Dat geeft straks smaak aan het gerecht dus bak het goed bruin. 

Haal uit de pan en laat het vet van het gebakken gehakt in de pan zitten. 

Bak nu de ui en knoflook goudbruin in dezelfde pan. Dit duurt ongeveer 8 minuten. 

Doe nu de wortel en bleekselderij erbij. Bak weer 8 min. 

Bak nu de tomatenpuree een paar minuten mee. Doe om het te ontzuren de suiker erbij en bak nog eens 5 min.  Wil je liever geen suiker gebruiken dan kun je dat ook weglaten of vervangen door een beetje honing.

Doe de gedroogde kruiden erbij en bak 2 minuten mee. 

Doe de miso of bouillonblokjes, tomaten uit blik, passata, rode wijn en melk erbij. Eet je dit gerecht met kinderen wees dan niet bevreesd. Door het koken verdampt de alcohol volledig. En is dus kids safe! Doe het gehakt er weer bij.

Laat lekker lang pruttelen. Ik heb het gerust 12 uur opstaan. Als het droog komt te staan tussendoor vul ik het aan met water.  Hoe langer het opstaat des te intenser de smaak wordt.

Je kunt het natuurlijk meteen eten, maar het is de dag nadat je het gemaakt hebt het allerlekkerste om te eten.

Ik verdeel dit altijd in 6 porties voor 4 mensen in de vriezer. Zo heb ik altijd een snelle, voedzame en makkelijke pasta bij de hand. 

Tip! Lekker met kaas maar ook met pijnboompitjes

Nog meer lekkers