De beste Afghaanse restaurants in Nederland

Categorieën: ArtikelenLabel:

Er zijn ontzettend veel wereldkeukens, met ontelbaar veel lekkere gerechten. Ik kijk graag verder dan de ‘bekende’ buitenlandse keukens, zoals de Italiaanse of de Mexicaanse. Neem nu de Afghaanse keuken. Daar draait het allemaal om de juiste balans én om gastvrijheid. Het resultaat: prachtige gerechten met mooie kleuren, rijke kruidige smaken en heerlijke geuren.

Maar waar dit te eten? In dit artikel vertel ik je graag over de beste Afghaanse restaurants in Nederland.

De beste Afghaanse restaurants in Nezderland

Sarban in Tilburg, Den Bosch en Utrecht 

Restaurantketen Sarban is in 2010 opgericht door de familie Alizadah. Hun eerste zaak in Tilburg was zo’n succes, dat ze een paar jaar later ook in Den Bosch en in Utrecht de deuren van twee nieuwe Afghaanse restaurants hebben geopend. 

Sarban betekent ‘de gids’ en dat nemen ze in dit restaurant erg letterlijk. Het team neemt je mee in de wereld van de Afghaanse keuken en geeft je een culinaire rondreis. Vlees, rijstgerechten, salades, stoofschotels en groenten. De ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en worden allemaal vers bereid. Zodra je binnenkomt ervaar je het rustige, huiselijke gevoel en vertellen ze je alles over hun gerechten, cultuur en land.

Meer informatie: www.sarban.nl

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Sarban Afghaaans Restaurant (@sarban_afghaans_restaurant)

Afsana in Rotterdam

Midden in modern Rotterdam zit het klassieke Afghaanse restaurant Afsana. Met uitzicht op de Erasmusbrug, de authentieke inrichting en heerlijke halal gerechten laten ze je de cultuur van Afghanistan ervaren. Alles draait hier om de gastvrijheid, zoals dit ook hun cultuur een centraal thema is.

Wil je thuis de Afghaanse keuken ontdekken? Ook dat is mogelijk met hun thuisbezorging. 

Meer informatie: www.afsana.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Afghaans Restaurant Afsana (@afsanarestaurant)

Helai in Rotterdam

Restaurant Helai dat in 2016 haar deuren opende, laat je kennis maken met de Afghaanse keuken en de bijbehorende gastvrijheid. Het restaurant heeft een breed assortiment: van rijsttafels, kebabsoorten, kurma gerechten, vele verse groenten en diverse desserts.

Met aandacht en passie wordt het eten bereid om de authentieke Afghaanse smaken terug te laten komen. Ze bieden verschillende arrangementen aan zoals high tea, all you can eat en shared dining. Ook andere diensten zoals afhalen, bezorgen, catering, zaalverhuur en rondvaarten zijn mogelijk. Wat je wens ook is, je bent altijd welkom!

Meer informatie: www.helai.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Restaurant Helai (@restaurant_helai)

Mantoe in Amsterdam 

Mantoe wordt gerund door een familie die jaren geleden huis en haard moest verlaten en genoodzaakt was om hun leven ergens anders opnieuw te beginnen. In Amsterdam waren nog maar weinig Afghaanse restaurants te vinden, dus openden ze er eentje in hartje stad. Het doel: een plek te creëren waarin de warmte en gastvrijheid van de Afghaanse cultuur gevoeld kan worden. En dat is gelukt!

Moeders is de baas in de keuken en verrast je met traditionele Afghaanse gerechten. Aromatische rijst, smaakvolle groenten- en vleesgerechten en zelfs pasta. Wat je ook eet, het geheim zit ‘m in hun smakelijke familierecepten, verse ingrediënten en heel veel liefde. 

Meer informatie: www.restaurantmantoe.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Mantoe (@restaurant_mantoe)

Flavor and Spice in Eindhoven

Restaurant Flavor and Spice bracht in 2015 een nieuw duurzaam en gezond concept naar Eindhoven. Een frisse moderne kijk op de oud-Perzische keuken. Ze hebben een kleine kaart met fusion en shared dining gerechten. Ze maken moderne creaties, maar dan geïnspireerd op authentieke Oosterse gerechten. De keuken is gezond, kruidig, biologisch en seizoensgebonden. Ze werken met halal producten en houden rekening met alle dieetwensen. Naast de heerlijke hapjes, zijn er ook verrassende speciale drankjes, cocktails en mocktails verkrijgbaar. Dit is echt één van die Afghaanse restaurants die je echt op je lijstje moet zetten!

Meer informatie: www.flavorandspice.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Flavor and Spice (@flavorandspice.ehv)

Bamiyan in Eindhoven

Bamiyan biedt een culinaire kennismaking met de Afghaanse keuken. De gerechten zijn verfijnd en hebben de perfect balans. Door het gebruik van kruiden, ouderwetse technieken en passie van de kok, verlaat je het restaurant met een onvergetelijke ervaring. Reserveer snel en ervaar het bijzondere verhaal achter ieder gerecht. 

Meer informatie: www.bamiyanrestaurant.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Bamiyan Restaurant (@bamiyan_eindhoven)

Saffraan in Eindhoven 

Wederom een zaak in de Brabantse stad Eindhoven! Saffraan is een restaurant, geïnspireerd door de tochten van de oude Perzen. Hun reis geleid door de nachtsterren heeft invloed gehad op de rijke culinaire tradities, exotische producten, smakelijke specerijen en kookmethodes die de Oosterse keuken vandaag de dag kenmerkt. Naast het diner is het ook mogelijk om proeverijen te reserveren. Maak kennis met de Perzische keuken en de eeuwenoude geschiedenis.

Meer informatie: www.saffraanrestaurant.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Saffraan Restaurant (@saffraanrestaurant)

Kite in Rotterdam

Restaurant Kite neemt je smaakpapillen mee op reis naar het hart van Afghanistan. Ze serveren Afghaanse gerechten: verfijnd,  met een moderne twist. Van verrassende bites tot complete hoofdgerechten waarbij aromatische kruiden en specerijen de hoofdrol spelen. Geniet van een tafel vol heerlijk eten en heerlijke (non)alcoholische cocktails.

Meer informatie: https://restaurantkite.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Restaurant Kite (@restaurantkite)

Afghan Fresh in Leeuwarden

Als twaalfjarig jongetje vlucht Masud uit Afghanistan. Na een lange reis eindigt hij in Friesland. Door de jaren heen leert hij veel en pakt hij alle kansen met beide handen aan: begin 2021 maakt hij zijn droom waar door restaurant Afghan Fresh te openen. Aandacht en liefde is terug te proeven in elk gerecht. Hij maakt door het gebruik van echte superieure kwaliteitskruiden showstoppers van zijn halalgerechten. Ontdek en geniet van de rijke smaak van Afghanistan. 

Meer informatie: www.afghanfresh.nl

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door AfghanFresh (@afghanfreshleeuwarden)

Nog meer weten over Afghaanse restaurants en hun keuken?

Ben je net als ik helemaal geïnspireerd en ga je deze Afghaanse restaurants op je lijstje zetten? Dan heb ik nog een tip voor je: het kookboek Parwana. In dit boek vind je de heerlijkste familie- en traditionele Afghaanse recepten. Het boek gaat over de familie Ayubi die in haar restaurant Parwana verschillende gerechten voorschotelt. Van traditionele gerechten tot ceremonie gerechten tot door de weekse gerechten, door de beelden en recepten kan je niet wachten om thuis meteen aan de slag te gaan. 

Koop hier het kookboek Parwana

Heb je na dit kookboek nog steeds geen genoeg van de Afghaanse keuken? Dan is deze video van het toffe YouTube-kanaal Pick Up Limes ook echt een aanrader. In deze video vertelt Sadia met welke Afghaanse gerechten zij is opgegroeid en neemt ze je mee in alle stappen. 

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!