De Griekse keuken: ik ben er dol op!
De Griekse keuken is typisch Mediterraans en lijkt in sommige opzichten op de keukens van Italië en het Midden-Oosten. In de Griekse keuken maken ze, net als in die andere keukens, veel gebruik van olijfolie, kruiden, groenten, diverse vleessoorten en yoghurt. En laat dit nu allemaal net in mijn recept voor deze Griekse kipspiezen zitten!
Een ander typisch Grieks recept is moussaka. Dat recept is makkelijk, snel en zelfs in de Airfryer te maken, ideaal! Maar nu weer even terug naar de Griekse kipspiezen.
Griekse kipspiezen: als souvlaki, maar nét even anders
Souvlaki is een spiesje van gemarineerd kip-, lams- of varkensvlees dat veelal met rijst, friet of pitabrood gegeten wordt. De marinade bestaat uit olijfolie, citroensap, oregano en peper. Vooral de oregano geeft het een lekker mediterrane smaak.
Ik heb gekozen voor kipspiezen met een bijpassende salade om het net even wat frisser te maken. De kipspiezen kruid ik wat meer dan de originele souvlaki, om het nét wat meer smaak te geven.
Check ook eens mijn klassieke souvlaki!
Griekse salade
Een Griekse salade, ook wel bekend als “horiatiki” in het Grieks, is een traditionele salade die zijn oorsprong vindt in Griekenland. Het is een eenvoudige, maar smaakvolle salade die meestal bestaat uit tomaat, rode ui, komkommer en feta en een dressing van olijfolie en oregano. Eventueel kunnen er nog olijven en stukjes paprika aan de salade toegevoegd is. Waar een Griekse salade van verschilt met andere salades, is dat het geen sla bevat. Ik ben er werkelijk dol op en maak hem écht zo vaak. De ene keer maak ik hem zoals het recept hieronder en de andere maak ik hem op deze manier, waar ik de feta door de dressing doe. Hier zie je het recept.

Griekse kipspiezen met Griekse salade
Ingrediënten
Ingrediënten
- 6 teentjes knoflook gepeld
- 120 ml biologische volle yoghurt
- 2 el honing
- 2 el limoensap
- 2 el oregano
- 2 el tijm
- 1 tl zeezout
- 800 gr kipdijfilet zonder vel en in stukken gesneden
- 2 el gehakte koriander als garnering
- cayennepeper
Voor de salade
- 500 gr mooie tomaten in kwarten
- 1 komkommer in plakjes
- 100 gr olijven zonder pit
- 1 plak feta
- 1 el gedroogde oregano
- 2-3 el goede olijfolie
Bereidingswijze:
Instructies
- Doe de knoflookteentjes, de yoghurt, honing, limoensap, oregano, tijm, cayennepeper en zeezout in de kom van een staafmixer of in je keukenmachine en draai tot je een glad geheel hebt.
- Leg de kip in een schaal en doe de marinade erover. Laat de kip minimaal 4 uur of liever nog een nacht marineren in de koelkast.
- Als je klaar bent om ze verder te bereiden haal je ze uit de koeling en rijg je het vlees op pennen. Er mag best nog flink wat marinade aan de kip zitten dus veeg het er niet allemaal af.
- Heb je een grilplaat dan is het heerlijk om het daarop klaar te maken, maar alternatief kan het uiteraard ook op de barbecue of in de oven worden gegaard.
- Op de grilplaat, grilpan en barbecue heb je aan 10 minuten voldoende. Hou voor de oven ongeveer 20 minuten aan.
- In de tussentijd maak je de salade. Hiervoor neem je een mooie schaal en je verdeelt hier de tomaten, olijven en komkommer in. Leg de plak feta er bovenop, bestrooi met wat van de gedroogde oregano en doe de olijfolie eroverheen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.