Griekse sferen met deze moussaka uit de airfryer!

Tijd

Moussaka uit de airfryer

Zoals beloofd hebben we ook nu weer een heerlijk recept uit de Philips Airfryer. Jouw favoriete buitenlandse gerechten die je nu gewoon thuis kunt maken. De eerste topper uit de airfryer was de pizza prosciutto en vandaag reizen we af naar het mooie Griekenland en maak ik een van mijn favoriete Griekse gerechten: moussaka uit de airfryer!

Moussaka

Er zijn vele varianten van de moussaka. Je kunt deze met en zonder aardappels maken. Ik koos in dit geval voor een versie zonder aardappel, maar wil je dat de moussaka wat steviger wordt dan is het een goed idee om nog een extra laag te maken met (voorgekookte) plakjes aardappel. Aan jou de keus wat je lekker vindt bij deze moussaka uit de airfryer.

 

Griekse moussaka

Aubergine voorbakken

Ik ben dol op aubergine maar zorg wel dat je de plakken eerst even voorbakt, anders wordt het taai en niet zo lekker in de ovenschotel.

Wil je weten wat mijn favoriete airfryer is? Check deze dan hier.

Moussaka

Griekse sferen met deze moussaka uit de airfryer!

4 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 55 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Griekse keuken
Porties 4 portie(s)

Ingrediënten
 

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt half om half
  • 1 rode ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 glas rode wijn
  • 2 aubergines in plakken van ½ tot 1 cm
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 blik tomatenblokjes
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl suiker
  • Olijfolie
  • Peper en zout
  • Bechamel
  • 450 ml volle melk
  • 60 gr boter
  • 60 gr bloem
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 eidooier
  • Peper en zout
  • 50 gr parmezaanse kaas + extra voor erover

Instructies
 

Instructies

  • Begin met het roosteren van de aubergines in de Airfryer. Smeer de plakken aubergine in met olijfolie en leg de plakken in de Airfryermand of op het Philips Airfryer grill accessoire. Zorg dat je geen plakken op elkaar legt.
  • Bak ze op 200 graden in 5-8 minuten gaar. Leg apart.
  • Doe wat olijfolie in een koekenpan en bak de rode ui hierin glazig. Voeg de knoflook en de tomatenpuree toe en het gehakt. Bak dit rul en voeg dan de rode wijn toe. Laat dit even bakken tot het meeste verdampt is.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, kaneel, suiker en peper en zout toe. Laat het geheel ongeveer 20-30 minuten rustig pruttelen tot het meeste vocht verdampt is.
  • In de tussentijd maak je de bechamel.
  • Hiervoor neem je een steelpannetje en smelt hier de boter in. Voeg de bloem toe en roer met een houten lepel tot er een roux ontstaat. Laat dit even bakken in het pannetje (maar zorg dat het niet aanbakt!) voor je beetje bij beetje de melk toevoegt. Blijf roeren tot de melk en je bloemmengsel goed gemengd zijn.
  • Breng aan de kook en laat de bechamel indikken. Zodra het op de juiste dikte is haal je de pan van het vuur en voeg de eidooier toe terwijl je goed blijft kloppen. Je wilt niet dat het ei gaat stollen!
  • Voeg de kaas toe en roer het geheel even goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet nu de moussaka in elkaar in een ovenschaaltje of in het Philips Airfryer bakaccessoire. Begin met een laag aubergine, daarop komt een laag gehaktmengsel, dan weer aubergine en je eindigt met de bechamelsaus.
  • Hierover komt weer de extra geraspte kaas.
  • Zet in de airfryer op 160˚C voor ongeveer 20-30 minuten of tot goudbruin en gaar.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Philips.

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!