Vega(n) pad thai met bloemkool en broccoli: gezond, plantaardig en ontzettend smaakvol. Een perfect gerecht voor na een drukke werkdag.
Pad thai: een nationaal gerecht
Pad thai is een eenpansgerecht waar rijstnoedels worden gewokt met saus, ei, groenten, kruiden en proteïne: soms garnalen, soms kip, soms tofu… En soms een mix van allemaal! De naam doet vermoeden dat het gerecht oorspronkelijk ook uit Thailand komt, maar niets is minder waar.
Het gerecht zou namelijk ontstaan zijn uit een Vietnamees gerecht met gebakken rijstnoedels. Rondom de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van rijst gepromoot, en werden de buitenlandse eiernoedels vervangen door rijstnoedels. De eiernoedels in de Thaise versie werden vervangen door rijstnoedels, en een echt nationaal Thais gerecht is ontstaan.
Liever geen vega(n) versie? Maak dan pad thai met kip.
Mijn versie van pad thai
Ik maakte deze keer een vegetarische versie met veel groenten. Naast de bloemkool, broccoli en wortelen gebruik ik smaakmakers zoals tamarindepasta, sriracha en sojasaus. Deze vega pad thai is een ware smaakexplosie waar je het vlees eigenlijk helemaal niet mist. Wil je het gerecht vegan maken? Laat dan de eieren weg.
Tip: serveer het gerecht in deze prachtige kommen van HKliving.

Vega(n) pad thai met bloemkool en broccoli
Ingrediënten
- 225 g Thaise zilvervliesrijstnoedels
- 4 el sojasaus plus evt. extra
- 4 el tamarindepasta
- 2 el rijstazijn
- 1 el sriracha
- 2 el palmsuiker
- 600 g broccoli- en bloemkoolroosjes klein gesneden
- 75 g snoepworteltjes over de lengte in kwarten
- 2 sjalotten in dunne halve ringen
- 4 tenen knoflook fijngehakt
- 1 rode chilipeper in ringetjes
- 2 eieren optioneel, weglaten indien vegan
- 125 g taugé
- handje bieslook in stukjes
- lichte basterdsuiker naar smaak
- 2 el gezouten pinda’s grof gehakt
- 2 limoenen 1 in partjes
Bereidingswijze:
- Bereid de rijstnoedels zoals aangegeven staat op de verpakking. Giet ze af en zet apart.
- Meng in een kommetje sojasaus, tamarindepasta, rijstazijn, sriracha en suiker met het sap van 1 limoen tot een sausje.
- Verhit zonnebloemolie in een grote wok. Roerbak de broccoli, bloemkool, wortel, sjalot, knoflook en chilipeper in 3 tot 4 minuten beetgaar. Schep de woksaus erdoor en voeg de uitgelekte rijstnoedels toe. Wok ze kort mee, tot de meeste saus is opgenomen in de noedels. Draai het vuur uit, voeg de taugé en Chinese bieslook toe en breng op smaak met wat extra sojasaus en/of wat lichte basterdsuiker.
- Kluts de eieren in een kommetje met wat peper en zout. Verhit een beetje zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en laat de pan warm worden. Giet het ei er in en zorg dat de hele pan bedekt is. Bak het omelet tot de bovenkant gestold is en laat op een snijplank glijden. Rol op en snijd er dunne reepjes van.
- Serveer de pad thai met omeletreepjes, pinda’s en partjes limoen.
- Vegan recepten
- Aziatische recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Recepten
- Snelle recepten
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.