Fancy vega combinatie
Ster van deze vega plaattaart is zonder twijfel de rode biet. Ik gebruik voorgekookte bietjes, die je in ieder supermarkt kunt kopen en heel goed kunt bewaren. Rode biet heeft een aardse, zoetige smaak. Rauwe rode biet kun je wat mij betreft het beste poffen in de oven: dat geeft het meest zoete eindresultaat. Omdat het zo lekker makkelijk is, gebruik ik ook graag voorgekookte bietjes uit de supermarkt. Die zijn klaar voor gebruik, ideaal! Ook perfect op pizza trouwens. De ui voor op deze plaattaart bak ik de uien eerst in een beetje olie, waarna ik wat balsamico en rietsuiker toevoeg voor het lekkerste gekaramelliseerde resultaat. De smaak wordt door deze manier van bakken zoetzuur en intens, een heel lekkere combinatie met de rest van de ingrediënten. De romige basis is crème fraìche en voor de knapperigheid bestrooi ik de vega plaattaart met pompoenpitten. Peperige rucola maakt het helemaal af. Liever vegan? Met vegan bladerdeeg en een vegan alternatief voor crème fraìche is deze vega plaattaart een vegan plaattaart.
Vega plaattaart: de bodem
Voor de bodem van deze plaattaart gebruik ik een rol bladerdeeg. Dat is al klaar voor gebruik, ideaal dus voor last-minute maaltijden. De smaak is iets minder rijk dan die van roomboter bladerdeeg, maar is lekker dun en goed knapperig te bakken. Ik bak de bodem eerst even blind. Dat betekent dat ik het bladerdeeg eerst zonder vulling bak, zodat het niet zompig wordt. Het deeg bolt in de oven een beetje op. Dat is een goed teken, want dan is het aan het garen. Zodra het uit de oven komt, kun je het een beetje naar beneden duwen voordat je de plaattaart belegt. Nog een tip om soggy bottoms – natte bodems – te voorkomen, is om te zorgen dat wat je op de plaattaart doet niet te nat is. De spinazie op deze plaattaart laat ik bijvoorbeeld even slinken, waarna ik het goed laat uitlekken. Dat voorkomt dat al het spinazievocht in de bodem trekt en je inderdaad eindigt met een soggy bottom.

Vega plaattaart met rode biet en zoetzure balsamico-uien
Ingrediënten
- 3 uien in ringen
- Zout en zwarte peper
- Olijfolie
- 2 el balsamicoazijn
- 2 el rietsuiker of bruine basterdsuiker
- 200 g spinazie evt. harde stelen verwijderd
- 1 rol vers bladerdeeg uitgerold
- 100 g voorverpakte rode biet in kleine blokjes
- 50 g crème fraîche
- 1 el pompoenpitjes
- 25 gram rucola
Bereidingswijze:
- Bak de uien met een snuf zout 15 minuten in 2 eetlepels olijfolie op laag vuur. Roer af en toe door. Voeg de balsamicoazijn en de rietsuiker toe en bak onder af en toe roeren nog 10 minuten, of tot de uien gekaramelliseerd zijn.
- Schep de uien uit de pan. Zet de pan terug op het vuur en laat de spinazie slinken in de pan, eventueel in porties, tot het vocht is verdampt. Laat uitlekken in een vergiet.
- Verhit intussen de oven voor op 200 °C.
- Leg het bladerdeeg met bakpapier en al op een bakplaat. Kerf rondom, op 1 cm afstand van de rand, een tweede randje in het deeg. Bak de deegbodem 10 minuten in de oven. Haal eruit, laat iets afkoelen en druk voorzichtig het middelste deel wat naar beneden. Je hebt nu een rechthoekige hartige taartbodem met opstaande rand.
- Verdeel de crème fraîche over de bodem en leg de spinazie, blokjes biet en balsamico-uien er overheen. Zet de hartige plaattaart in de oven en bak nogmaals 5 minuten.
- Rooster ondertussen de pompoenpitjes in een droge koekenpan.
- Garneer de plaattaart met rucola en pompoenpitjes.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Hartige taart recepten
- Lunch recepten
- Plaattaart recepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
