Ieder seizoen een andere traybake
Ik ben gek op traybakes. Het idee dat je een bakplaat vol verse ingrediënten in de oven kunt schuiven om het er een poosje later als maaltijd uit te halen, vind ik iedere keer weer magisch. Terwijl de oven het werk doet, maak ik nog even wat werk af of heb ik quality time met mijn kinderen. Win-win! Ik varieer wat ingrediënten betreft graag afhankelijk van het seizoen. Groene groenten in het voorjaar, aubergines, courgettes en tomaten in de zomer en knolgroente in de herfst en winter. Op traybakes kun je ze allemaal kwijt, eventueel aangevuld met peulvruchten zoals kikkererwten of linzen, of pasta zoals orzo,
Traybake met kippendij
Deze traybake met kippendij heeft iets herfstigs, in zowel ingrediënten als kleur en geur. Pompoen is perfect om te roosteren in de oven en is daarmee een door mij geliefd ingrediënt voor traybakes. Na het roosteren is de pompoen diepzoet en sticky, wat het ook een echte kinder-favoriet maakt. Wat de kip betreft ga ik graag voor juicy kippendijen, mét vel als het even kan. Het vel beschermt de kip tegen uitdrogen én betekent dat je kunt gaan voor de ultieme treat: knapperig kippenvel. Kippendijen met vel is soms wat lastig te vinden, maar een goede poelier heeft het zeker. Online bestellen kan natuurlijk ook. Met wat honing en rodewijnazijn maak ik deze traybake lekker zoet-zuur af.

Traybake met kippendij, pompoen en pecannoten
Ingrediënten
- 4 kippendijen met vel
- 600 g pompoen in dunne parten
- 2 rode uien in partjes
- 4 tenen knoflook ongepeld
- 4 takjes tijm
- 3 el olijfolie
- Zout en zwarte peper
- 250 g kastanjechampignons gehalveerd
- 40 g pecannoten
- 1 el vloeibare honing
- 1 el rodewijnazijn
- 2 takjes peterselie blad geplukt
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 200 °C.
- Doe de kippendijen, pompoen, rode ui, knoflooktenen en takjes tijm in een grote ovenschaal of een bakplaat met opstaande randen. Druppel er 2 eetlepels olijfolie overheen, bestrooi met zout en peper en meng goed door elkaar. Rooster het geheel 30 minuten in de oven.
- Haal de schaal uit de oven en voeg hier de kastanjechampignons en pecannoten aan toe en druppel er de honing, het azijn en nog 1 eetlepel olijfolie overheen. Schep om, verdeel over de schaal en rooster nog 15 minuten, of tot de kip en pompoen gaar zijn en het vel lekker knapperig en bruin is.
- Serveer met de peterselie er overheen.
- Tip: Behoefte aan iets meer koolhydraten? Dan kun je ook wat aardappeltjes meeroosteren met de kip en pompoen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
