Tompouce bammetje

1 uur 15 minuten

Kijk nou wat een beauty, daar wil je toch zo je tanden in zetten? Nou ik wel. Ik ben dol op bammetjes en op een tompoezen, dus maakte ik een tompouce bammetje. Denk, tompouce, cruffin, puddingbroodje, croissant en dat allemaal in één, heerlijk toch?! 

Tompouce bammetje

Als je op zoek bent naar een ultieme zoete traktatie van Hollandse bodem, dan is de tompouce een absolute winnaar. Stel je voor: twee lagen verrukkelijk bladerdeeg, heerlijk knapperig en licht, gevuld met een zalige laag banketbakkersroom. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt de hele lekkernij bedekt met een vrolijk roze glazuur en versierd met strepen van smeuïg wit glazuur. De tompouce is een ware traktatie voor het oog én de smaakpapillen! En die heb ik nu ook nog eens gecombineerd met een cruffin, wauwie wat een heerlijkheid. 

Bammetje tompouce 1 miljuschka

Bammetje tompouce 2 miljuschka

Tompouce bammetje

4 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Brunch recepten
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • plasticfolie
  • Mixer
  • Spuitzak en een breed spuitmondje
  • Bakplaat bekleed met bakpapier

Ingrediënten
 

  • 500 ml volle melk
  • 130 gr suiker
  • 2 tl vanille extract
  • 5 eieren
  • 2 el bloem
  • 4 gelatineblaadjes
  • 350 ml slagroom
  • 2 rollen vers bladerdeeg 40 x 24 cm, uit het koelvak
  • 100 gr poedersuiker
  • 3 tl frambozen of aardbeienlikeur (zie tip)
  • 75 gr aardbeien
  • 50 gr rode besjes
  • 6 zure matten aardbei

Instructies
 

  • Breng 400 ml melk met 100 gram suiker aan de kook, roer het vanille-extract erdoor. Roer in kom 4 eidooiers los met de overige 100 ml melk en 2 eetlepels bloem. Roer het eimengsel door de warme melk en laat het 2 minuten zachtjes koken. Stort vervolgens uit op een bord, kom, bakplaat of brownievorm. Dek het af met plasticfolie en zet het mengsel voor 15 minuten in de koelkast.
  • Week de gelatine 5 minuten in koud water. Haal de gelatine uit het water. Verwarm vervolgens 50 ml slagroom in een steelpannetje en laat je gelatine hierin oplossen. Klop vervolgens 100 ml slagroom met een mixer stijf. Roer de afgekoelde banketbakkersroom los in een kom en meng de gelatine erdoor. Spatel de opgeslagen room erdoor, doe het mengsel in een spuitzak en laat opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
  • Maak de bladerdeeg bodems. Omdat je heel veel laagjes wilt krijgen in het deeg vouw je het bladerdeeg een aantal keer als volgt dubbel: Leg een rol bladerdeeg (40 x 24 centimeter) op een plank, leg de tweede er bovenop. Duw goed aan, rol er eventueel met een deegroller over. Vouw in zijn geheel dubbel zodat je een rechthoek van 20 x 24 centimeter krijgt (duw goed aan). Vouw opnieuw dubbel zodat je een rechthoek van 10 x 24 centimeter krijgt, duw goed aan. Vouw een laatste keer dubbel tot je een (dik) rechthoekje van 10x 12 centimeter krijgt. Rol op, probeer zo strak mogelijk, duw het naadje dicht. Snijd in 4 dikke plakken.
  • Leg de plakken naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, leg er een vel bakpapier op en leg er een tweede bakplaat op. Bak 25 minuten, haal de tweede bakplaat en het bakpapier er af, bestrijk met een losgeklopt ei en bak nog 5 minuten tot de bladerdeeg cirkels goudbruin en gaar zijn. Laat afkoelen.
  • Maak het glazuur door de poedersuiker met 0,5 theelepel water en 3 theelepels frambozen of aardbeienlikeur te mengen. Klop 250 milliliter slagroom met 30 gram suiker stijf.
  • Spuit de banketbakkersroom op het bladerdeeg. Versier met aardbeien, rode bessen en opgerolde zure matten. Spuit er een flinke toef slagroom op en drizzle het glazuur er over.
  • Tip: Wil je liever geen alcohol gebruiken? Gebruik danbijvoorbeeld frambozensap of water en een druppel roze kleurstof.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Bammetje tompouce 2 miljuschka

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.