Indiase vegan curry

Hét verschil tussen Thaise en Indiase curry’s

Hoewel ze beide curry heten, komen Indiase en Thaise curry’s uit totaal verschillende keukens en hebben ze hun eigen unieke smaken en ingrediënten. Thaise curry’s staan bekend om hun lichte, pittige en frisse smaakprofiel en worden vaak bereid met kokosmelk als basis, wat zorgt voor een zijdezachte textuur. De smaak komt van verse kruiden zoals citroengras, kaffir limoenblad, gember en galanga, waardoor het gerecht een frisse en tropische toets krijgt. Thaise curry’s zijn vaak ‘sneller’ in de keuken door het gebruik van verse kruidenpasta’s die in een mum van tijd smaak toevoegen.

Indiase curry’s, daarentegen, zijn dieper van smaak, kruidiger, en zwaarder – in de beste zin van het woord. Ze beginnen meestal met een stevige basis van ui, tomaat, knoflook en gember, die urenlang op laag vuur mogen pruttelen zodat alle smaken zich met elkaar kunnen vermengen. In plaats van verse kruiden zoals in Thaise curry, komt de smaak van Indiase curry’s vooral uit gedroogde specerijen: kurkuma voor de kleur, komijn en koriander voor een aardse diepte, kaneel en kardemom voor wat zoetheid, en chili voor de kick. Dit maakt Indiase curry’s heerlijk complex en perfect comfort food voor iedereen die van warme, rijke smaken houdt. En dan zijn er ook nog verschillende soorten Indiase curry’s: denk aan dahl, tikka masala, en aloo gobi – allemaal uniek en allemaal perfect vegan te maken.

Indian vegan curry

Toch meer zin in Thaise curry? Maak dan deze Vega Thaise curry of de Thaise curry met zalm en kokos.

Waarom Indiase curry vaak vegan is (maar niet altijd)

India heeft een lange traditie van vegetarische en plantaardige gerechten, met name door religieuze en culturele invloeden. Daarom is het geen verrassing dat veel Indiase curry’s vegan zijn of eenvoudig vegan te maken zijn. De basis van een Indiase curry bestaat vaak uit plantaardige ingrediënten zoals tomaten, uien, knoflook, gember en natuurlijk de specerijen, die de curry zijn intense smaak geven. Je hebt geen room of boter nodig om het gerecht romig te maken – veel Indiase gerechten gebruiken kokosmelk, cashewroom of zelfs amandelpasta om die extra romige touch toe te voegen zonder dierlijke producten.

Toch zijn er uitzonderingen! Gerechten zoals paneer curry (gemaakt met Indiase kaas) en butter chicken (die zijn naam eer aandoet door het gebruik van boter) bevatten zuivelproducten. Gelukkig zijn er vegan alternatieven die eenvoudig de plaats innemen van deze ingrediënten. Zo kun je boter vervangen door kokosolie of plantaardige boter, en paneer vervangen door tofu voor een soortgelijke textuur. Dus zelfs als je vegan eet, hoef je nooit de rijkdom van Indiase curry’s te missen.

Liever een andere Indiase klassieker? Vegan dahl van linzen en pompoen met haricots verts

Varieer en experimenteer met groenten in je vegan curry

Het fijne aan Indiase curry? Je kunt al je favoriete groenten kwijt en er nog wat extra’s bijgooien voor een voedzame boost. Probeer eens een mix van bloemkool, spinazie, zoete aardappel of kikkererwten om je curry stevigheid en textuur te geven. Zelfs auberginepompoen of courgette krijgen een hele nieuwe dimensie in een potje vol kruiden. En voeg gerust een handvol linzen toe – ze nemen de smaak van de specerijen op als een spons en maken je curry meteen wat voller en voedzamer. Of ga voor paneer-alternatieven zoals tofu voor een stevige eiwitboost. Zo creëer je iedere keer weer een bord vol groente en specerijen waar je lijf blij van wordt, en de variaties zijn eindeloos!

Indian vegan curry
Totale tijd50 minuten

Indiase vegan curry recept

Dit gerecht moet je proberen!
4.26 van 105 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 portie(s)
  • 2 uien
  • 4 knoflooktenen
  • 1 rode chilipeper
  • duimgroot stuk gember
  • 2 el arachideolie
  • 3 tl gemalen korianderzaad
  • 2 el tomatenpuree
  • 800 gr tomaten in blik
  • 300 gr rode linzen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 kleine pompoen
  • 1 bloemkool
  • 1 bos koriander
  • 200 gr sperziebonen
  • 2 limoenen
  • plantaardige yoghurt
  • naanbrood

Bereidingswijze: 

  • Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn. Verwijder eventueel de zaadlijsten uit de peper en snijd fijn. Schil de gember en snijd zo fijn mogelijk.
  • Spoel de linzen een paar keer met koud water, tot het afgegoten water schoon is.
  • Verhit de olie in een pan met een stevige bodem op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook, peper en gember 5 minuten.
  • Voeg de komijn, kurkuma, koriander en tomatenpuree toe. Bak dit alles nog eens 3 minuten mee.
  • Voeg de tomaten, linzen en het kaneelstokje toe. Schenk er zo veel water bij dat alles helemaal onder staat. Breng op smaak met zout en peper en laat 5 minuten koken op laag vuur.
  • Schil ondertussen de pompoen en snijd in blokjes van ongeveer 2 cm. Voeg de pompoen toe en kook 5 minuten mee. Voeg eventueel nog een klein scheutje water toe als de pompoen eer te veel bovenuit steekt.
  • Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes. Voeg toe en kook 5 minuten mee. Roer af en toe.
  • Verwijder ondertussen de uiteinden van de sperziebonen. Voeg toe aan de curry en kook 5-7 minuten mee. Roer af en toe.
  • Serveer de Indiase vegan curry met het naanbrood, partjes limoen en de yoghurt.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.