Schnitzel!
Een schnitzel is basically een dun lapje vlees dat wordt gepaneerd en goudbruin gebakken, simpel, maar ooo zo lekker. Traditioneel wordt ‘ie gemaakt van kalfsvlees (denk: de Wiener Schnitzel uit Oostenrijk), maar kip, varken of zelfs vegetarische varianten doen het net zo goed. In dit recept gebruiken we kip voor de schnitzel.
Het geheim zit ‘m in die crunchy korst: eerst door de bloem, dan een badje van ei, en hoppa, door de paneermeel. Daarna bak je ‘m in een flinke klont boter of olie tot hij van buiten knapperig is en van binnen lekker sappig blijft. En geloof me: als je ’t eenmaal zelf gemaakt hebt, wil je nooit meer die taaie kant-en-klare variant uit het vriesvak.
Schnitzel is het soort gerecht waar je buik en je hart blij van worden.
Zelf schnitzel maken
Een schnitzel wie kent hem niet? Het is een dun geslagen stuk vlees dat gepaneerd en gefrituurd wordt. Het vlees dat vaak wordt gebruikt voor schnitzels is varkensvlees, hoewel het ook kan worden gemaakt van kip, kalfsvlees of zelfs rundvlees. De term “schnitzel” is afkomstig uit de Duitse keuken en verwijst naar het proces van het plat slaan van het vlees tot een dunne plak voordat het wordt gepaneerd en gebakken. Schnitzels worden vaak geserveerd met aardappelen, groenten, en diverse sauzen. Maar ik maak mijn schnitzel met kippendijen en doe hem tussen een taco.
Beppen
Zeg mij na: “Bloem, ei, paneermeel. Bloem, ei, paneermeel. B, E, P, BEP, beppen” Snap je hem? Ik heb dit ooit geleerd in een keuken en noem het dus ook altijd beppen, maar dat heeft voor veel mensen een uitleg nodigen. Maar het paneren van dingen doe je natuurlijk met bloem, ei en paneermeel. Dus wanneer ik het heb over beppen is dat dus eigenlijk gewoon paneren. Toch vind ik beppen leuker klinken, jij?
Taco met schnitzel
Dit lekkere recept maak je in een handomdraai, want de schnitzel is de ster van de show. Je kan de schnitzel natuurlijk eten met wat aardappeltjes en groenten, bij een stamppot of wat ik doe tussen een lekkere taco en dan wel op zijn Mexicaans hè, met een tortilla gebrand boven open vuur. Hoe ik dat doe? Dat zie je in het recept hieronder.

Taco met zelfgemaakte schnitzel
Ingrediënten
- 4 grote tortilla wraps
- 4 kippendijfilets
- 100 ml zonnebloemolie (flinke laag)
- 85 gr rucola
- 200 gr cherrytomaten (gehalveerd)
- 4 el sweet chili saus
- 4 el knoflooksaus
- 2 eieren
- 100 gr panko om te paneren
- 100 gr bloem om te paneren
- scheutje melk
- 2 tl knoflookpoeder
- 2 tl paprikapoeder
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Sla de kippendijfilet plat tussen een vershoudfolie. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe de bloem in een kom met melk, knoflookpoeder en paprikapoeder.
- Doe de eieren in een kom en meng door elkaar met peper en zout.
- Haal de kip door de bloem, het ei en vervolgens door de panko. BEP de kip dus. Of paneren als je het zo wilt noemen.
- Verwarm een koekenpan met flink wat zonnebloemolie.
- Bak de schnitzel goudbruin en knapperig in de pan. Laat de schnitzels op een afkoelrek of op wat keukenpapier uitlekken, zodat ze extra knapperig worden. Breng extra op smaak met zout.
- Verwarm de tortilla’s op open vuur of even kort in de pan, zodat ze knapperig worden.
- Maak de tortilla’s af met rucola, gehalveerde cherrytomaten, de kipschnitzel (in reepjes), sweet chili saus en de knoflooksaus.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.