Surinaamse bami met sticky kipdrumsticks

Surinaamse bami

Surinaamse bami is zo’n gerecht dat wanneer je het eenmaal een keer hebt geproefd, je niet meer kunt voorstellen dat je het ooit moest missen. Het is een heerlijk geurig gerecht dat je heel makkelijk zelf kunt maken. Het gerecht krijgt zijn uitgesproken smaak door de saus op basis van gember, sojasaus en knoflook. Grappig weetje: Surinaamse bami wordt heel vaak gemaakt van “normale spaghetti” en speciale noedels zijn dus overbodig. Ik serveer mijn Surinaamse bami met sticky kipdrumsticks, maar vega kan natuurlijk ook. Laat de kip dan gewoon achterwege en serveer de bami dan met een frisse salade van zoetzure komkommer of wortellinten.

Wil je zien hoe ik Surinaamse bami maak? Bekijk dan de onderstaande video: 

 
Surinamse bami met sticky kipdrumsticks
Totale tijd1 uur 35 minuten

Surinaamse bami met sticky kipdrumsticks

4.09 van 80 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

4 Personen
  • 100 ml ketjap manis
  • 6 el roti masala te koop in supermarkt of Surinaamse supermarkt
  • 8 kipdrumsticks
  • 300 g spaghetti
  • 1 paksoi
  • 1 komkommer
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 cm gember ca 20 g
  • 2 el zonnebloemolie
  • 2 tl trassi
  • 3-4 tl Surinaamse sambal extra naar smaak voor erbij.
  • 30 ml sojasaus
  • 3 takjes platte peterselie

Bereidingswijze: 

  • Roer in een mengkom 50 ml ketjap en roti masala door elkaar. Schenk de marinade in een lage schaal of ziplock zakje en leg de kipdrumsticks erbij. Laat 30 minuten (of liever een nacht) marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
  • Leg de kipdrumsticks in een ovenschaal en bak ze in 45 minuten gaar. Keer ze halverwege om, smeer ze met een kwastje nog een keer in met de marinade.
  • Kook de spaghetti zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snijd de paksoi in grove stukken en de komkommer in dunne plakjes. Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Maak de gember schoon en snijd fijn. Verhit in een ruime koekenpan de (zonnebloem)olie en fruit de ui, knoflook en gember 1-2 minuten op laag vuur.
  • Verbrokkel de trassi er over en schep 3 theelepels Surinaamse sambal er door, bak 1 minuut mee en schenk 100 ml water in de pan. Roer 50 milliliter ketjap en de sojasaus door het uimengsel. Zet het vuur laag en laat 2 minuten, tot ongeveer de helft, inkoken tot een saus.
  • Giet de spaghetti af en schep samen met de paksoi door de saus. Warm de spaghetti in 3 minuten op terwijl de paksoi slinkt. Verdeel over de borden. Serveer met plakjes komkommer en kip drumsticks. Hak de peterselie fijn en strooi over de bami. Maak de bami extra pittig met wat Surinaamse sambal.
  • Tip: Kerf eventueel het vlees van de kipdrumsticks in met een scherp mes, zo kan de marinade nog beter in het vlees trekken. Hoe langer je de kip marineert hoe lekkerder het gerecht!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Surinamse bami met sticky kipdrumsticks

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.