Steak sandwich met geroosterde tomaat

Deze steak sandwich met geroosterde tomaat is het lichtere zusje van de nogal heftige ‘Philly cheese steak sandwich’. Een tikkie Italiaans, minstens zo lekker als het origineel!

Wat is een steak sandwich?

Om maar even bij het begin te beginnen: een steak sandwich is een broodje met daarop gebakken, dungesneden steak. Die steak kan biefstuk zijn, maar ook entrecote of rib-eye. Het is een Amerikaanse uitvinding, met als bekendste variant de Philly cheese steak sandwich die ik al in de intro noemde. Dat broodje, waarvoor ik natuurlijk een recept heb, is niet bepaald lichte kost maar vreselijk lekker. Behalve steak gaat er op dit comfort food uit Philadelphia namelijk ook vaak een vrij heftige kaassaus. Op de originele versie zat trouwens helemaal geen kaas, maar inmiddels is die met kaas zo ingeburgerd dat het geldt als klassiek. Belangrijk is in alle gevallen dat je het vlees lekker dun snijdt, anders eindig je met taaie stukken rundvlees en dat is op een broodje echt helemaal niet lekker. 

Met geroosterde tomaat

Deze steak sandwich geef ik een Italiaansige twist met rijpe tomaten, citroen en rucola. Ik gebruik Italiaanse bollen of ciabatta voor dit broodje waar je wel een tijdje op vooruit kunt. Wat tomaten betreft kies ik voor tomaten aan de tak, omdat die het meeste smaak hebben. Na een poosje in de oven zijn ze extra intens van smaak en geven ze dit broodje precies het zoet-zure dat het nodig heeft. Omdat ik toch de oven aanzet, pof ik ook meteen even wat knoflook. Door het poffen worden de tenen knoflook heel zacht en zoetig van smaak, perfect voor in de mayonaise die ontzettend goed past bij dit broodje. 

Steak sandwich
Totale tijd50 minuten

Steak sandwich met geroosterde tomaat

4 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes citroentijm gerist
  • 10 trostomaten aan de tak
  • 4 tenen knoflook ongepeld
  • 125 ml mayonaise
  • sap van ½ citroen
  • 450 g biefstuk
  • 4 Italiaanse bollen opengesneden
  • 40 g rucola of andere slablaadjes naar keuze

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven op 200 °C.
  • Meng in een kom 1 eetlepel olijfolie met de citroentijm, wentel de biefstuk in de olie en zet apart.
  • Leg de tomaten, met de snijkant naar boven, op een bakplaat bekleed met bakpapier. Leg de knoflooktenen erbij en druppel er 1 eetlepel olijfolie overheen. Rooster 20-30 minuten in de oven, of tot de tomaten zacht zijn.
  • Doe de mayonaise met het citroensap in een kommetje, knijp de geroosterde knoflooktenen uit en voeg deze toe aan het mayonaisemengsel . Roer alles even goed door elkaar.
  • Verhit een grote grillpan tot deze goed heet is. Haal de biefstuk uit de kom en gril in enkele minuten naar wens gaar. Leg op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat een paar minuten rusten. Snijd in plakjes.
  • Beleg de ciabattabroodjes met wat rucola en verdeel de plakjes steak erover. Leg een royale dot knoflookmayonaise en wat tomaatjes bovenop de steak en dek af met de bovenkant van het broodje.
  • Serveer de rest van de mayo ernaast.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Steak sandwich

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.