De lekkerste steak
Dit gerecht bevat slechts drie elementen die ervoor zorgen dat dit gerecht perfect in balans is: een waanzinnige steak, knapperige frietjes en goddelijke dragonboter. In Belgiƫ en Frankrijk gebruiken ze voor dit gerecht veelal entrecote, maar ribeye, bavette, kogelbiefstuk, allemaal goed.
Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen belangrijk om te onthouden:
- Kies vlees dat lichtjes glanst en een donkerrode kleur heeft. Vermijd vlees, waaronder een plasje bloed of vocht ligt.
- Hoe fijner de draad (de vezels), hoe malser het vlees.
- Haal het vlees een uur voor de bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dep het eventueel droog met een stukje keukenpapier.
Dan is er ook nog de gaartijd. Deze hangt onder andere af van de grootte, de dikte en de structuur van het vlees. Om je toch een idee te geven van de “gemiddelde” baktijden heb ik deze hieronder in klassiek Franse termen uiteengezet.
- Bleu (bloederig rood): 1 minuut per kant
- Saignant (rood): 1,5 tot 2 minuten per kant
- A point (medium): 3 tot 4 minuten per kant
- Bien cuit (doorbakken): 5 minuten per kant
Maar – ik hoor je al denken – hoe bak je nou een lekker sappige steak in de Airfryer? Ook hier ben je natuurlijk afhankelijk van de dikte van de biefstuk maar voor een steak van normale dikte zou ik het volgende aanhouden:
- 5 min 200 graden: rare
- 7 min 200 graden: medium
- 10 min 200 graden: well done
En tot slot: laat het vlees eerst rusten voordat je het aansnijdt.
Steak frites uit de Airfryer
Als ik ƩƩn bistrogerecht mag uitkiezen als mijn favoriet dan is het ongetwijfeld steak frites! Nou is biefstuk bakken voor veel mensen nog best wel een dingetje, want bak je de biefstuk te kort dan loopt hij bijna loeiend van je bord en wanneer je de biefstuk te lang bakt, wordt deze zo taai als je schoenzool. En hoe zorg je dan ook nog eens voor die perfecte goudgele frietjes? DƩ oplossing? De Airfryer!
Met dit recept voor steak frites uit de airfryer tover je in no-time een fantastische maaltijd tevoorschijn en dat zonder gedoe. Move over BBQ en grillpan, de Airfryer is je nieuwe beste huisvriend.
Ondertussen hoef ik je vast niet meer vertellen hoe dol ik ben op de Airfryer: zoān toestel kan echt zoveel meer dan je zou denken. Want behalve deze steak frites maakte ik eerder deze Brabantse worstenbroodjes, Duitse vega-hamburgers, maar ook deze brownies met witte chocolade in deze heteluchtfriteuse. Just saying.

Steak frites uit de Airfryer
Ingrediƫnten
- 100 g roomboter
- 800 g iets kruimige aardappels
- 4 biefstukken ca. 150 g per stuk
- peper en zout
- 1 el dragon fijngehakt
- ½ el mosterd
- 1 el zonnebloemolie
- grof zeezout
Bereidingswijze:
- Haal op tijd de roomboter uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. De boter moet zacht zijn, maar zeker niet gesmolten.
- Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ca. 0.5 cm. Snijd uit die plakken dunne Franse frietjes van ca. 0.5 cm. Laat ze een half-uurtje in een grote kom koud water weken. Laat intussen het vlees op kamertemperatuur komen en bestrooi met peper en zout.
- Maak alvast de dragonboter door de roomboter te prakken met dragon, mosterd en wat zout. Leg op wat plasticfolie en draai er een worstje van. Leg in de koelkast tot het serveren.
- Laat de friet uitlekken en dep heel goed droog met een schone theedoek of keukenpapier. Verdeel de friet over het mandje van de Airfryer en bak 10 minuten voor op 120 graden. Schud halverwege even om.
- Doe de voorgebakken friet in een (droge nieuwe) kom, besprenkel met 1 el zonnebloemolie en hussel zodat elk frietje is bedekt. Doe de friet vervolgens weer terug in de Airfryer. Bak in 12-15 minuten op 180 graden goudbruin en krokant. Schud halverwege even om. Zet de friet even weg op het aanrecht.
- Verhoog de temperatuur van de Airfryer naar 200 graden. Leg de biefstukken erin (liefst zo dicht mogelijk bij het verwarmingselement, gebruik daarvoor eventueel een roostertje) en bak in 7-9 minuten medium gaar.
- Laat het vlees na het bakken op een bord ongeveer 2 minuten, gewikkeld in aluminiumfolie, rusten. Ondertussen warm je de friet nog even 2 minuten op in de Airfryer.
- Bestrooi de friet met grof zeezout en serveer direct met de steak en dragonboter.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.