Savooiekool, ook bekend als groene kool of savooikool, is een soort kool die behoort tot de koolfamilie. Het heeft een ronde of langwerpige vorm met losse, gekrulde bladeren die variëren in kleur van geelgroen tot donkergroen. Savooiekool heeft een stevige textuur en een lichtzoete smaak. Ik ben er dol op, maar deze groene kanjer wordt vaak vergeten in de keuken. Till today, want vandaag maak ik er een zomerse stamppot van met crispy Indische speklapjes, heerlijk.
Recepten met savooiekool
Naast stamppot kan je met savooiekool nog veel meer maken. Denk bijvoorbeeld aan gevulde koolrolletjes waar de savooiekoolbladeren worden gestoomd of geblancheerd en vervolgens gevuld met een mengsel van gehakt, rijst, kruiden en specerijen. De gevulde koolrolletjes worden meestal gebakken, gestoofd of in een tomatensaus bereid. Maar je kan het ook gebruiken in salades, soepen en stoofgerechten.
Stamppot savooiekool met crispy Indische speklapjes
Hoe je de zomerse stamppot maakt? Dat zie je hieronder. Voor mij is de combinatie van een stamppot en een speklap echt een klassieker, maar ik geef er in dit recept wel een twist aan, zo begin je met sambal, gember en knoflook. Heerlijk!

Stamppot savooiekool met crispy Indische speklapjes
Ingrediënten
- 2 tl sambal
- 3 cm gemberwortel geraspt
- 2 tenen knoflook geperst
- 4 el ketjap manis
- 4 speklapjes
- 1,25 kg kruimige aardappels geschild en in stukken
- Zout en zwarte peper
- 1 el plantaardige olie
- 600 gr savooiekool in reepjes
- 4 lente-uitjes in ringetjes
- 125 ml melk
- 4 el zoute pinda’s gehakt
- 4 el gefrituurde uitjes
Bereidingswijze:
- Roer de sambal, gember, knoflook en ketjap manis tot een marinade. Wentel de speklapjes door de marinade, dek ze af en zet een nacht in de koelkast.
- Breng de aardappels in een laag koud, gezouten water aan de kook. Kook ze in 15-20 minuten gaar. Verhit intussen de plantaardige olie in een koekenpan en roerbak de savooiekool en lente-ui in circa 4 minuten beetgaar.
- Haal de speklapjes uit de marinade, dep een beetje droog en zorg dat er geen grote stukken knoflook, gember of sambal op zitten, die kunnen verbranden.
- Verhit een antiaanbakpan en bak hierin de speklapjes in 8-10 minuten crispy en gaar.
- Giet de aardappels af, laat even uitdampen en doe terug in de pan. Giet de melk erbij en breng aan de kook. Draai het vuur uit en stamp er met een pureestamper een grove puree van. Schep de savooiekool en driekwart van de lente-ui erdoor en breng de stamppot op smaak met zout en peper.
- Serveer de stamppot met de speklapjes en bestrooi het geheel met de pinda’s, overige lente-ui en gefrituurde uitjes.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.