Spruitjes met bacon en honing

45 minuten

Spruitjes met bacon en honing: een klassieke groente, maar dan net even anders! Een eenvoudig recept met ontzettend veel smaak dat binnen een handomdraai op tafel staat. 

Een verrassende twist: spruitjes met honing en bacon

Spruitjes zijn de knoppen van de spruitkool, en hebben een lichtbittere koolsmaak. Niet de meest populaire groente die er bestaat, maar dat ligt ook echt aan de manier van bereiden. Veel mensen kennen ze vooral gekookt, en in het slechtste geval net iets te lang. Het eindresultaat is dan inderdaad niet echt om over naar huis te schrijven. Zonde, want spruitjes zijn te gek! Om deze groente extra lekker te maken, marineer ik de spruitjes in een grote kom met honing, olijfolie, zout, peper. Spek maakt alles lekkerder als je het mij vraagt, dus rooster ik de spruitjes met bacon op een bakplaat.Vlak voor het serveren schep ik nog wat gerookte amandelen door de spruitjes, voor extra smaak en een lekkere crunch. Deze spruitjes met bacon zijn heerlijk in combinatie met mijn oud-Hollandse gehaktballen

Meer met spruitjes

Door het roosteren krijgen de spruitjes een lichtzoete smaak, die in dit recept nog eens versterkt wordt door de honing. Hetzelfde effect krijg je als je spruitjes bakt in een koekenpan met wat olie en misschien een klontje boter. Door ze stevig aan te bakken, karamelliseren ze en krijg je die typische rokerige, zoete smaak. Heel wat anders dan de waterige gekookte spruitjes die je misschien nog kent van vroeger. Ook lekker: rauwe spruitjes. Schaaf ze in dat geval zo dun mogelijk met een mes of mandoline en ‘masseer’ ze met een lekkere dressing en wat zout. Hierdoor slinkt de groente een beetje en worden de spruitjes lekker zacht. Ook hier geldt dat spruitjes met bacon een heerlijke combinatie is: wat gebakken bacon door de salade van geschaafde spruiten is dus een goed idee. Fijngeraspte Parmezaanse kaas of Pecorino is ook heel lekker voor een flinke dosis umami. 

Spruitjes met bacon

Spruitjes met bacon en honing

Spruitjes met bacon en honing

4.04 van 29 stemmen
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Bijgerecht
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 Bakplaat
  • Bakpapier

Ingrediënten
 

  • 500 gram spruitjes
  • 100 gram bacon in blokjes
  • 2 el honing
  • olijfolie
  • peper en zout
  • gerookte amandelen grof gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 200°C.
  • Maak de spruitjes schoon en snijd de grote doormidden. Hussel de spruitjes in een grote kom met de honing, bacon, een scheut olijfolie en peper en zout. Spreid uit op een bakplaat met bakpapier, zorg dat ze niet op elkaar liggen en rooster 35-40 minuten in de hete oven. Als de spruitjes te donker worden maar nog niet gaar zijn, verlaag dan de oventemperatuur naar 180°C en hussel de spruitjes halverwege.
  • Schep vlak voor het serveren, als de spruitjes nog warm zijn, de grofgehakte gerookte amandelen erdoor.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.