Spritsen met chocolade

Ambachtelijke spritsen met chocolade

Spritsen komen oorspronkelijk uit Duitsland. Het is een verbastering van Spritzkuchen, wat letterlijk “opgespoten gebak” betekent. Het deeg is simpel: boter, bloem en suiker. Basisingrediënten dus, die je misschien zelfs al in huis hebt. Het spritsdeeg, dat eigenlijk meer een beslag is, wordt vervolgens op de ovenplaat gespoten door middel van een sprits-spuit of een spuitzak. Oorspronkelijk werden deze koeken ambachtelijk met de hand gemaakt, maar tegenwoordig gebeurt dit meestal machinaal. Gelukkig zijn er nog bakkers die spritsen helemaal from scratch bakken. Zo zijn er de beroemde Utrechtse spritsen, die je écht even moet proeven als je in de buurt bent van de Domtoren. Er zijn in de loop van de jaren meerdere variaties ontstaan op het basisrecept voor dit koekje. Naast de ‘standaard’ sprits, zijn er ook rozetspritsen, puntspritsen en dus deze goddelijke spritsen met chocolade

Handige tools voor het bakken van spritsen

Heb je voor dit recept voor spritsen met chocolade nog geen spuitzak in huis? Kijk dan even naar deze herbruikbare spuitzak met spuitmondjes. Ook lekker om te bakken: 3 ingrediënten havermout chocolate chip koekjes

YouTube video

Dit recept maakte ik voor mijn bakprogramma Bak met Miljuschka op 24Kitchen. 

KLASSIEKE SPRITSEN
Totale tijd45 minuten

Spritsen met chocolade

5 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

20 koekjes
  • 200 g boter op kamertemperatuur
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 snufje zout
  • 1/2 ei op kamertemperatuur en losgeklopt
  • 250 g bloem
  • 200 g pure chocolade als decoratie
  • verschillende sprinkles als decoratie

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de boter, het vanille-extract, de basterdsuiker en zout tot een luchtige en romige consistentie, in een keukenmachine of mixer met een menghaak. Voeg het losgeklopte ei toe. Voeg de bloem toe en mix – zo kort mogelijk – tot een glad deeg.
  • Doe dit deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje nummer 12. Spuit op de met bakpapier beklede bakplaat spritsen; dit doe je zigzaggend, met per sprits 4 ‘boogjes’. Let op: houd tussen de spritsen voldoende afstand, want in de oven zullen ze nog uitzetten. Bak de spritsen in 23-28 minuten licht goudbruin en gaar. Houd goed in de gaten, want ze kunnen snel te donker worden en elke oven is weer anders.

Afwerking

  • Smelt de pure chocolade au bain-marie. Dip elke sprits voor de helft in de gesmolten chocolade en leg op een bakpapiertje. Versier, wanneer de chocolade nog niet uitgehard is, met verschillende soorten sprinkles. Leg de koekjes in de koelkast om hard te worden.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.