Spaghetti vongole: de klassieke pasta met venusschelpen

Spaghetti vongole, heerlijk met venusschelpen

Spaghetti vongole is een fantastisch Italiaans pastagerecht met schelpdieren, dat veel wordt gegeten in het midden en zuiden van Italiƫ.

Je gebruikt voor spaghetti vongole venusschelpen, maar mocht je deze nu niet kunnen vinden (of te duur vinden, wat ze ook zijn), dan kun je ook kokkels gebruiken. Vraag je visboer gerust om advies! En een vongole is niet alleen lekker met spaghetti, zeker ook met bucatini, linguine, tagliatelle of spaghettini. Meer over verschillende soorten pasta lees je hier.

De oorsprong van spaghetti vongole

Spaghetti vongole is pure Italiaanse eenvoud op zijn best en vindt zijn oorsprong in de kuststreken van ItaliĆ«, vooral in Campania en VenetiĆ«. Deze klassieker wordt traditioneel gemaakt met versgevangen venusschelpen, olijfolie, knoflook en witte wijn – een combinatie die de smaak van de zee perfect naar voren brengt. Het gerecht staat symbool voor de Italiaanse keuken: simpele ingrediĆ«nten die met aandacht worden bereid, resulterend in een explosie van smaak. Of je nu aan de Amalfikust dineert of het thuis maakt, spaghetti vongole brengt altijd die zonnige, zomerse sfeer mee.

De magie van verse schelpen

Het geheim van een goede spaghetti vongole zit in de schelpen. Venusschelpen (of kokkels als alternatief) moeten kraakvers zijn om die pure, ziltige smaak van de zee te leveren. Zorg ervoor dat je ze goed spoelt in koud water, zodat je geen zand in je gerecht krijgt – er gaat niets boven de perfecte balans tussen sappige schelpen en al dente pasta. Een extra tip: kook de schelpen apart en gebruik het vrijgekomen vocht in je saus. Dat is een natuurlijke smaakbooster die je spaghetti een diepere umami geeft.

Met of zonder tomaat?

De eeuwige discussie in de wereld van spaghetti vongole: met of zonder tomaat? De Napolitaanse versie, “vongole rosso,” voegt een vleugje tomaat toe voor een extra dimensie, terwijl de klassieke versie het puur houdt met knoflook, olijfolie en witte wijn. Beide zijn heerlijk, maar het draait uiteindelijk om jouw smaak. Wil je het traditioneel houden? Ga voor bianco. Zin in een vleugje kleur en extra frisheid? Kies voor rosso. Hoe dan ook, met dit gerecht zit je altijd goed.

Spaghetti vongole
Totale tijd30 minuten

Spaghetti vongole

4.37 van 137 stemmen
Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 300 gr spaghetti
  • 1 el olijfolie
  • 3 tenen knoflook geperst of heel dun gesneden
  • 1 rode peper zaadlijsten verwijderd, fijn gesnipperd
  • 1 kg venusschelpen of kokkels
  • 200 gr cherrytomaten gehalveerd
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1/2 bosje verse platte peterselie gehakt
  • 1/2 citroen
  • peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat uitlekken.
  • Spoel de venusschelpen twee keer in water zo zout als de zee. Hierdoor ontspannen de schelpjes en laten ze eventueel zand los. Spoel de derde keer met gewoon water totdat het water helder is.
  • Verhit in een grote pan de olijfolie en bak hierin de knoflook en gehalveerde cherrytomaten even aan (let op: niet laten verbranden!). Voeg de venusschelpen toe en bak deze een minuutje of twee even aan. Doe dan de witte wijn erbij en doe de deksel op de pan. Laat het stoven tot de schelpjes open zijn, dit duurt gemiddeldĀ ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de spaghetti, rode peper en peterselie toe, hussel goed en verdeel over de borden. Besprenkel de spaghetti vongole met het sap van 1/2 citroen.

Voedingswaarde per portie

Calorieƫn : 357kcalKoolhydraten: 62gProteine: 16gVet: 2gVerzadigde vetten: 1gTrans Fat: 1gCholesterol: 11mgNatrium: 233mgKalium: 288mgVezels: 3gSuiker: 4gVitamine A: 226IUVitamine C: 31mgCalcium: 44mgIJzer: 2mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

ā€œIk zag wel dat je naar m’n cheesecakeā€

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.