Deze Spaanse aardappelsoep is goed gevuld. De combi van aardappel en chorizo, ik kwijl er gewoon van. Aardappelen zijn flink vullend, dus hierna zit je lekker vol. De chorizo maakt deze Spaanse soep mega bijzonder. Daar blijft het niet bij, want er zitten ook heel veel kruiden en specerijen in zoals knoflook, peterselie en saffraan. Naast heerlijke smaakmakers, aardappels en chorizo zit er ook lekker paprika en ui in. Wat een gevarieerd feestje!
Een ander Spaanse klassieker is gazpacho, een verfrissend koud soepje.
Saffraan
Saffraan, je kent het of je kent het niet. Het een specerij dat bekend staat om haar licht bittere, honingachtige smaak en een subtiele geur. Ik hou ervan. Het wordt vaak in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken gebruikt, en zo ook in deze Spaanse soep.
Word er maar niet al te gek op, want vanwege de tijdrovende en arbeidsintensieve oogst is saffraan een van de duurste specerijen ter wereld. De prijs van een 0.05 gram saffraan ligt al rond de €1.65! No worries, meer dan die 0.05 gram heb je niet nodig voor dit recept. Een kleine hoeveelheid doet al wonderen.
Saffraan is ook lekker in rijstgerechten zoals Paella met kip en vis.
Zoete aardappels
Wil je eens wat anders? Vervang de aardappels dan door zoete aardappel voor een licht zoete smaak. Dit soepje is nog lekkerder met een stuk stokbrood on the side.
De bereidingswijze van deze Spaanse soep bekijk je hieronder. Eet smakelijk!

Spaanse soep met aardappel en chorizo
Ingrediënten
- 500 gr vastkokende aardappels
- 1 ui
- 7 tenen knoflook
- 3 paprika’s 2x rood en 1x groen
- 2,5 el olijfolie
- 225 gr chorizo
- 2 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes van 400 gr
- 1 buisje saffraan
- 500 ml kippenbouillon
- 5 el mayonaise
- 125 ml crème fraîche
- 1 takje platte peterselie
- Peper en zout
- Serveer eventueel met stokbrood
Bereidingswijze:
- Borstel de aardappels goed schoon, dep ze droog en snijd in stukken. Haal de schil van de ui en knoflook en hak de ui en 2 tenen knoflook fijn. Halveer de paprika’s, haal de zaadjes er uit en snijd in stukjes. Snijd de chorizo in blokjes.
- Verhit de 2 eetlepels olijfolie in een grote (soep of stoof) pan op middelhoog vuur. Bak de plakjes chorizo in ca. 2 minuten knapperig. Haal de chorizo uit de pan en laat ze op een bord met keukenpapier uitlekken.
- Voeg de fijngehakte ui, knoflook en paprika toe aan het achtergebleven vet in de pan. Bak 4-5 minuten op laag vuur tot de ui goudbruin is. Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1-2 minuten mee.
- Doe de aardappels in de pan en schep om. Giet de tomatenblokjes in de pan, voeg de saffraandraadjes toe en roer alles goed door. Schenk vervolgens de kippenbouillon erbij en breng aan de kook en laat 20 minuten koken tot de aardappels gaar zijn.
- Maak ondertussen de aioli. Meng in een kommetje de mayonaise, crème fraîche en 0,5 eetlepel olijfolie door elkaar. Pers de rest van 5 tenen knoflook erbovenuit. Roer goed door elkaar tot het een egale saus is. Breng op smaak met peper en zout.
- Zodra de aardappels gaar zijn, haal je de pan van het vuur. Breng op smaak met peper en zout en roer de chorizo door de soep. Serveer de soep in kommen en voeg een lepel van de zelfgemaakte aioli toe aan elke kom. Hak de peterselie fijn en strooi over de soep. Drizzle er eventueel wat extra olijfolie over.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.