Soep met courgette, cheddar en aardappel

Courgette is gezond, goed voor hart en bloedvaten en deze groente bevat tevens allerlei belangrijke vitamines en mineralen, zoals kalium (goed voor je bloeddruk) en vitamine C (een essentiële vitamine voor je weerstand, bloedvaten en huid). Daarnaast is courgette koolhydraatarm. Maar bovenal is deze groente vooral onwijs lekker! Zeker in deze soep, die extra vullend is door de cheddar, aardappel en doperwten.

Budget koken onder €2,50 per persoon: dit recept is een no-brainer

Als je slim wilt koken zonder diep in de buidel te tasten, is deze soep met courgette, cheddar en aardappel een absolute winnaar. Waarom? Omdat het gebruik maakt van betaalbare, alledaagse ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt of voor een prikkie op de markt scoort. Courgettes, bijvoorbeeld, zijn vaak spotgoedkoop – vooral de ‘minder mooie’ exemplaren die perfect zijn voor soep. Niemand die ziet dat die courgette een krasje had zodra je hem pureert tot een fluweelzachte soep. Aardappelen zijn ook ideaal: lekker goedkoop, voedzaam, en ze maken je soep heerlijk romig zonder dat je liters room hoeft te gebruiken. En dan de cheddar – het enige luxepaardje van dit recept, maar een kleine hoeveelheid geeft al zoveel smaak dat je er niet meer van nodig hebt. Dit gerecht bewijst dat budget koken geen concessies hoeft te doen aan smaak. Het is slim, lekker en perfect voor wie zonder poespas iets fantastisch op tafel wil zetten. Want zeg nou zelf, soep die minder kost dan een koffie to go én smaakt alsof je uren in de keuken hebt gestaan? Daar teken je toch voor!

Soep met courgette, maar dan lactosevrij

Natuurlijk zit in kaas ook lactose, al is dat heel weinig. Hoe ouder de kaas, des te minder lactose erin zit. Kun je daar toch alsnog niet tegen? Laat dan de oude kaas helemaal weg. Breng de soep met courgette dan wel wat extra op smaak met peper, zout en andere kruiden. De smaak zal niet exact hetzelfde zijn, maar het hoeft zeker niet minder te worden.

Kan ik er vlees in doen?

Dat kan zeker. Deze soep is vegetarisch, maar wil je dat niet dan kun je het heel makkelijk aanvullen met bijvoorbeeld kip. Ook lekker: wat uitgebakken spekblokjes die je over de kom strooit.

Geen vlees, maar wel trek in een knapperige touch? Kies dan voor extra uitgebakken croutons, die ik graag zelf maak van stukjes oud brood. Die doe ik in een kommetje en overgiet dit met olijfolie, peper, zout en lekker veel Parmezaanse kaas. Ik hussel alles goed door en bak het dan uit in een koekenpan – dit kan trouwens ook prima in de oven, op een hete bakplaat. Heerlijk!

Wil je zien hoe ik deze lekkere courgettesoep klaarmaak? Bekijk dan de onderstaande video:

 
Soep met courgette

Soep met courgette
Totale tijd20 minuten

Soep met courgette, doperwten, aardappel en cheddar

4.51 van 121 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 250 gr aardappel geschild en in blokjes
  • 500 gr courgette in stukken
  • 100 gr doperwten
  • 100 gr oude kaas geraspt
  • 25 gr bieslook gesnipperd
  • 1 rode chili peper zaadlijsten verwijderd, fijn gesnipperd
  • ½ tl nootmuskaat
  • Peper en zout
  • 1 bouillonblokjes

Bereidingswijze: 

  • Doe de aardappels in een grote pan met ongeveer een halve liter water. Of tot ze net onder staan. Doe hier het bouillonblokje bij. Breng aan de kook, dek af en laat het koken voor een minuut of 5. Voeg dan de courgette en doperwten toe en kook mee voor 5 minuten.
  • Voeg de bieslook toe (hou een klein beetje achter om te serveren) en kook nog eens 5 minuten of tot de groentes en aardappel gaar zijn.
  • Haal van het vuur, roer dan de helft van de kaas erdoor en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Pureer de soep met de staafmixer tot een mooi glad (en groen) geheel.
  • Serveer met wat extra geraspte kaas, bieslook en het rode pepertje er over heen gestrooid.
  • Vriezertip:
  • Laat de soep afkoelen en bewaar in een vrieszak of bakje voor maximaal 3 maanden.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 172kcalKoolhydraten: 20gProteine: 10gVet: 6gVerzadigde vetten: 4gCholesterol: 20mgNatrium: 174mgKalium: 725mgVezels: 4gSuiker: 6gVitamine A: 991IUVitamine C: 64mgCalcium: 168mgIJzer: 2mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.51 from 121 votes (120 ratings without comment)