Snert of erwtensoep?
Deze dikke soep gemaakt van spliterwten is een echte winterse traditie. Het is ook zeker een hoofdrolspeler tijdens de koek en zopie en Nieuwjaarsduik. De erwtensoep wordt traditioneel geserveerd met rookworst, roggebrood en katenspek. Zodra je varkenspootjes of krabbetjes aan de erwtensoep toevoegt én de soep een dag laat, mag je het trouwens pas snert noemen. Weer wat geleerd!
Hoe leuk zijn deze soepkommen van Vivi Oggi.
Vlees voor de soep
Ik voeg dus een varkenspoot toe aan de erwtensoep. Je kunt dit halen bij de slager, maar mocht dit er niet zijn, kies dan voor schouderkarbonade. Maar naast de varkenspoot maakt de rookworst deze snert natuurlijk echt af.
Rookworst is natuurlijk echt een traditioneel Nederlands product: het gemalen vlees wordt vermengd met specerijen en zout. De worsten worden tegenwoordig ook nog maar zelden gerookt. Er wordt steeds vaker rookaroma gebruikt voor de rooksmaak. Hoe het dan ook gemaakt wordt, ik vind het heerlijk!
Gek op rookworst of de vegetarische versie ervan? Dan ben je vast ook gek op mijn zuurkool ovenschotel met (r)ookworst recept!

Erwtensoep
Ingrediënten
- 4 ons spliterwten
- 2 liter water
- 2 dikke varkensribben (ongeveer 500 gram)
- 150 gram zuurkoolspek
- 1 rookworst
- 250 gram uien gesnipperd
- 1 knolselderij in blokjes
- 1 winterwortel in plakjes
- 2 preien in ringen
- 2 aardappel geschild en in blokjes
- 4 eetlepels selderij gehakt
- 2 laurierbladeren
- 2 bouillonblokjes vlees
- peper en zout
Bereidingswijze:
- Was de spliterwten. Zet de erwten, het water, de dikke ribben en zuurkoolspel op met de laurierbladeren. Schuim af en ongeveer 45 minuten koken tot de erwten gaar zijn.
- Neem het vlees uit de pan.
- Voeg de ui, knolselderij, wortel, prei en aardappelen toe.
- Breng aan de kook, kook de groenten ongeveer 45 minuten.
- De laatste 15 minuten doe je de rookworst in plakjes erbij.
- Pak het overige vlees er weer bij en snijd in stukjes (zonder vet).
- Doe het vlees en de bouillonblokjes in de pan en roer goed door.
- Maak af met zout en peper.
- Garneer de soep met de selderij.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.