Deze snelle roerbak tover je binnen de kortste keren op tafel. Deze roerbakschotel is gevuld met gehakt, peultjes, prei en champignons – gezond, fris en voedzaam.
Snelle roerbak: vega, vegan of met vlees
Liever geen gehakt? Kies dan eens voor vegetarisch gehakt of pittige vega wokreepjes.
In de supermarkt vind je steeds vaker vegetarische en veganistische vleesvervangers, maar welke zijn nou echt lekker? Laten we beginnen bij het begin. Vegetarische producten zijn producten waarvoor geen dieren zijn gedood en veganistische producten bestaan helemaal niet uit dierlijke ingrediënten. Vegan is echt volledig plant-based: dus ook geen ei, boter of melk, bijvoorbeeld.
De vega- en vegan vervangers worden vaak gemaakt van grondstoffen met hoogwaardige eiwitten. Dan heb ik het bijvoorbeeld over soja, kippen-eiwit en peulvruchten. En die vleesvervangers worden steeds lekkerder: sojabonen komen in combinatie met tarwegluten dicht bij de textuur van vlees.
Wil je dit gerecht helemaal vega maken, vergeet dan niet om ook de oestersaus te vervangen. Een goed alternatief hiervoor is bijvoorbeeld hoisinsaus.
De keuze is reuze
Er liggen veel verschillende merken in de supermarkt, dus ik snap dat je niet meteen weet welke je moet kiezen. Persoonlijk vind ik Beyond Meat een heel goed merk. Dit merk zorgt voor alle nodige voedingsstoffen en heeft een bijna echte vleessmaak – en vooral structuur! Ook de merken Vegetarische Slager en Vivera verkopen goede producten. Alle drie deze merken verkopen verschillende soorten vleesvervangers: van hamburgers en spekreepjes, tot gehaktballen en worstjes.
Lees ook eens mijn artikel over de allerbeste vleesvervangers. Deze producten lijken niet op vlees, maar zijn qua smaak echt ontzettend goede vervangers! Zeker voor zo’n roerbak.
Wokken met noedels
In dit roerbak recept wok ik met mie, maar je kunt uiteraard ook kiezen voor andere soorten noedels. In mijn artikel noedels in alle soorten en maten lees je alles over de verschillende soorten.
Ook lekker! Mijn wokrecept voor broccoli en biefstuk teriyaki.

Snelle roerbak met gehakt, peultjes, prei en champignons
Ingrediënten
- 300 g mie-nestjes of andere noedels
- 125 ml ketjap manis
- 4 el sojasaus
- 4 el oestersaus
- 2 tenen knoflook geperst
- 2 cm verse gemberwortel geschild, geraspt
- 1 el zonnebloemolie
- 1 prei in dunne ringen
- 250 g kastanjechampignons in kwarten
- 150 g peultjes
- 500 g rundergehakt of vegetarisch gehakt
- 2 lente-uitjes in dunne ringetjes
Bereidingswijze:
- Kook de mie-nestjes of noedels volgens de aanwijzingen op het pak. Giet ze af en laat ze uitlekken.
- Meng intussen de ketjap, sojasaus, oestersaus, knoflook en gember tot een woksaus en zet apart.
- Verhit de zonnebloemolie in een wok. Roerbak de prei, kastanjechampignons en peultjes op hoog vuur in enkele minuten beetgaar. Doe in een kom.
- Rul het rundergehakt (of vega gehakt) 3 minuten in de wok. Voeg de woksaus toe en roerbak nog 2 minuten, of tot het gehakt gaar is.
- Doe de prei, peultjes, champignons en mie in de wok, schep alles door elkaar en serveer de roerbak in kommen, bestrooid met lente-uitjes.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.