Even een hele andere lasagne
Vergeet de klassieke lasagne met dikke lagen pasta en een pan vol sudderende vleessaus die uren op het fornuis staat te pruttelen. Deze snelle courgettelasagne met romige ricotta is de frisse, lichte, sexy zus van de Italiaanse klassieker. En het mooiste? Ze staat supersnel op tafel. Ideaal voor doordeweeks als je wel zin hebt in iets voedzaams en troostends, maar géén zin hebt om drie uur in de keuken te staan.
Het smeuïge geheim
De romige ricotta vulling geeft deze lasagne z’n luxe en zachte karakter. Een beetje citroenrasp erdoor, verse kruiden, peper, zout en hup, je hebt een lichte, maar volle smaakbom te pakken. Ricotta is zo’n ingrediënt dat alles net even chiquer maakt, zonder dat het ingewikkeld wordt. En ja, je kunt er lekker mee kliederen, hoort erbij.
Pistachepesto…
En dan… de pistachepesto. Oh my. Die tilt deze lasagne van ‘lekker doordeweeks’ naar ‘waarom zit dit niet op de kaart van een hip restaurant?!’. Pistachenoten geven die pesto een volle, nootachtige smaak die net even anders is dan de klassieke variant met pijnboompitten. Grof gemalen, met verse basilicum, een teen knoflook, olijfolie en een snuf zout. Simpel, maar zo smaakvol. Het is die lepeltje-over-de-lasagne op het einde waardoor alles samenkomt. Fris, romig, crunchy. Alsof je er een sierlijke, groene strik omheen doet. Niet overslaan dus, die pesto maakt echt het verschil!

Supersimpel, supersnel, maar oh zo lekker!
Dit is echt zo’n recept dat bewijst dat je geen uren hoeft te koken voor een gerecht dat smaakt alsof je een trattoria bent binnengelopen. Alles gaat laag voor laag in de ovenschaal, beetje kaas erover en klaar. Ideaal voor drukke dagen waarop je wél zelfgemaakt wilt eten, maar ook nog even een kind moet ophalen, de was moet draaien of een aflevering van je favoriete serie wil kijken.

Snelle courgettelasagna met ricotta
Ingrediënten
- neutrale olie
- 2 courgettes
- 250 g verse lasagnevellen
- 500 g ricotta
- 250 g mozzarella
- 15 g Parmezaanse kaas fijn geraspt
Voor de pistachepesto
- 75 g pistachenoten
- 40 g Parmezaanse kaas
- 1 teen knoflook
- 30 g basilicum
- rasp en sap van 1 biologische citroen
- 100 ml olijfolie
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 200 ºC (hetelucht 180 ºC) en vet de ovenschaal in met de olie.
- Doe alle ingrediënten voor de pistachepesto in de keukenmachine en maal ze tot een gladde saus. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
- Schaaf de courgettes met een dunschiller in dunne, lange linten. Breng een enkele laag lasagnevellen aan in de ovenschaal. Breng vervolgens een dunne laag ricotta aan, die je met de achterkant van een lepel gladstrijkt. Leg daarop een enkele laag courgettelinten en bestrijk deze met een dunne laag pistachepesto. Herhaal tot de ingrediënten bijna op zijn, maar bewaar wat courgettelinten en ricotta. Breng tussendoor elke laag op smaak met zout en peper. Eindig met stukjes gescheurde mozzarella en een laag pasta. Bestrijk tot slot met de rest van de ricotta, leg de laatste courgettelinten erop en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Bak de lasagne 20-30 minuten in het midden van de oven.
- Vegetarische recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Gezonde recepten
- Lasagne
- Makkelijke recepten
- Ovenschotel recepten
- Recepten
- Snelle recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.