Slow gegaard
Een slowcooker is een perfecte tool om op drukke doordeweekse dagen iets bijzonders op tafel te zetten. Dat zit zo: koken in de slowcooker vergt vaak iets van voorbereidingstijd, maar daarna heb je er geen omkijken meer naar. Ik doe het vaak even tussendoor, waarna ik verderga met mijn dag. Rond etenstijd kan ik dan een geweldige maaltijd op tafel zetten. Ideaal toch? In een slowcooker blijven alle smaken optimaal behouden en is het eindresultaat dan ook vaak verbluffend. Je hoort het al: ik ben dolenthousiast. Ik gebruik deze pan vooral voor stoofgerechten, maar ook een onverwacht recept zoals deze slowcooker lasagne komt er heel erg lekker uit. De pasta gaart net zoals hij in de oven zou doen, maar dan low en slow.

Slowcooker lasagne opbouwen
De basis van deze lasagne bestaat uit drie elementen: de tomatensaus, de roomsaus en de lasagnevellen. Die tomatensaus maak ik hier met mager rundergehakt, maar je zou ook kunnen kiezen voor een vega-variant. Aan die saus voeg ik een scheutje rode wijn toe voor een extra rijke, diepe smaak. Liever zonder alcohol? Zonder kan het ook heel goed! Over de gehaktsaus verdeel ik lasagnevellen en daarna een laagje roomsaus. Die roomsaus maak ik hier op basis van ei, room en kaas. Lekker decadent dus. Deze stappen herhaal ik, en dan is de slowcooker lasagne alweer klaar om de pan in te gaan. Het enige nadeel? In een slowcooker krijgt de lasagne geen knapperig korstje. Is dat helemaal waar je voor gaat? Probeer dan bijvoorbeeld eens deze winterse lasagne. Gegarandeerd knapperig aan de bovenkant.

Slow cooker lasagne
Ingrediënten
- Olijfolie
- 1 ui fijngesnipperd
- 2 stengels bleekselderij fijngesneden
- 2 tenen knoflook geperst
- 400 g mager rundergehakt
- Zeezoutvlokken en zwarte peper
- 1 blikje tomatenpuree van 70 g
- 100 ml rode wijn
- 1 blik tomatenblokjes van 400 ml
- 1 el balsamicoazijn
- ¼ runderbouillonblokje verkruimeld
- ½ bosje verse oregano of marjolein blad gehakt
- 2 eieren
- 300 ml slagroom of kookroom
- 125 g belegen kaas geraspt
- 4-6 lasagnevellen afhankelijk van de grootte van je slowcooker-bak
- 50 ml Parmezaanse kaas geraspt
Bereidingswijze:
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een antiaanbakpan en fruit hierin de ui en bleekselderij 5 minuten op laag vuur. Bak de knoflook 1 minuut mee.
- Voeg het rundergehakt toe en bestrooi met zout en peper. Draai het vuur naar middelhoog en rul 5 minuten. Bak de tomatenpuree kort mee, giet de rode wijn erbij en laat op hoog vuur verdampen.
- Voeg de tomatenblokjes, de balsamicoazijn, het bouillonblokje, drie kwart van de oregano en 100 ml water toe. Breng aan de kook en laat de saus al roerend 5-10 minuten pruttelen.
- Klop de eieren goed los met de slagroom. Roer er de belegen kaas en wat zout en peper doorheen.
- Vet de binnenkant van de slowcooker in met wat olijfolie.
- Schep de helft van de gehaktsaus in de slowcooker. Verdeel er 3 lasagnevellen overheen. Breek ze zodat het mooi op het oppervlak van de saus past. Schep er de helft van de roomsaus overheen, gevolgd door de rest van de gehaktsaus. Dek af met lasagnevellen, sluit af met een lag roomsaus en bestrooi met de Parmezaan.
- Zet de slowcooker op de lage stand en gaar de lasagne in circa 3½ uur, of tot de bladen zacht zijn. Laat 15 minuten rusten, bestrooi dan met de rest van de oregano en serveer.
- Tip: Je kunt ook meer lagen pastavellen toevoegen als je dat lekker vindt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.