Zomerse gegrilde salade
Voor een ultiem zomerse smaak gril ik voor deze salade zowel de garnalen als de ananas. Het grillen geeft dit gerecht een subtiel rokerige smaak én mooie grillstrepen. Door deze manier van bereiden wordt de smaak van de ananas extra zoet en intens. Erbij maak ik een dressing met nog meer zonnige smaken, op basis van limoen, vissaus en gember. De vissaus biedt een mooi tegenwicht aan de volzoete smaak van de ananas en versterkt de smaak van de garnalen. Helemaal in balans dus! Als je deze salade met gegrilde garnalen dan ook nog serveert in een uitgeholde ananas zoals op de foto, is het plaatje compleet.
Ananas…
Laten we het even hebben over de ananas. Ja, die tropische knapperd met z’n stekelige kapsel en z’n zoete binnenkant. Niet alleen is ‘ie een feest voor je smaakpapillen, hij ziet er ook nog eens Insta-waardig uit. Denk: fruit dat net uit een beach bar op Bali is komen rollen. Maar wist je dat er veel meer te vertellen valt over deze gouden vrucht dan alleen “lekker in je smoothie”?
De ananas is een tropische vrucht die z’n roots heeft in Zuid-Amerika. En nee, het is geen boomvrucht—deze beauty groeit gewoon laag bij de grond. Van buiten lijkt ‘ie misschien onvriendelijk met z’n schubben en kroontje, maar van binnen… oh lala. Sappig, zoet, met net dat zuurtje dat je mond laat watertanden.

Gezond én lekker (ja, het kan écht allebei)
Ananas is niet alleen lekker, maar ook nog eens bomvol goede stofjes. Denk aan:
- Vitamine C: boost je weerstand, hello glowy skin!
- Bromelaïne: een enzym dat helpt bij je spijsvertering (ideaal na een cheat day).
- Minder calorieën dan je denkt: dus perfect voor je beach body goals, als je die hebt.
En laten we eerlijk zijn: een stukje verse ananas smaakt gewoon als zonnestralen op je tong.
Op de barbecue
Zo’n salade met gegrilde garnalen en gegrilde ananas kun je natuurlijk gewoon in je keuken maken met behulp van een grillpan, maar op de barbecue kan het ook! Verwarm in dat geval je barbecue voor zoals je gewend bent, en volg verder het recept. Heb je de barbecue-smaak helemaal te pakken? Deze gebakken spitskool met misoboter is mijn nieuwe vega-barbecuefavoriet. Ook lekker: deze ananasspiesjes.


Salade van gegrilde garnalen en gegrilde ananas met limoen-gemberdressing
Ingrediënten
- 4 cm gemberwortel geraspt
- sap van 2 limoenen
- 2 el zoete chilisaus
- 2 el vissaus
- 1 el sojasaus
- 5 takjes koriander steeltjes fijngehakt, blad grof gehakt
- 1 verse ananas schil eraf, over de lengte in kwarten
- 200 g rauwe gepelde garnalen
- 100 g slamelange met rucola
Bereidingswijze:
- Meng in een kom de gember met het limoensap, zoete chilisaus, vis- en sojasaus en de koriandersteeltjes. Schep de garnalen erdoor en laat 30 minuten in de koelkast marineren.
- Verhit een grillpan, op hoog vuur, tot deze goed heet is. Leg de stukken ananas met de snijkant naar beneden in de grillpan – als het goed is, sist de ananas in de pan. Druk even goed aan voor mooie grillstrepen. Draai ze na 2 minuten op de andere snijkant en grill nog eens 2 minuten. Gril ze tenslotte nog even op de ronde kant. Haal ze uit de pan en leg op een snijplank.
- Schep de garnalen uit de marinade en grill ze 2-3 minuten per kant in de grillpan.
- Giet de marinade in een steelpan en verwarm deze enkele minuten.
- Snijd de gegrilde ananas in stukjes en meng deze samen met de garnalen en het korianderblad door de rucolasalade.
- Verdeel over borden en druppel er de warme marinade overheen.
- Creatieve bui? Hol dan een halve ananas uit en serveer je de salade er in.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.