Griekse maaltijdsalade met gegrilde kip

50 minuten

I love Grieks eten! In de zomer, leef ik zowat op Griekse salades, maar ook nu heb ik er nog ontzettend veel zin in. Grieks eten zit namelijk altijd bommetje vol smaak en het is ook nog eens mega gezond. Vandaag maak ik dan ook de salades der salades, namelijk een Griekse maaltijdsalade met gegrilde kip. 

De Griekse keuken

De Griekse keuken staat bekend om zijn rijke smaken en gebruik van verse ingrediënten, waarbij olijfolie, kruiden zoals oregano en tijm, en veel groenten een centrale rol spelen. Feta, halloumi en kefalotyri zijn geliefde kazen, terwijl vis en zeevruchten, met name langs de uitgestrekte kustlijn, veelvuldig worden gebruikt. Lamsvlees is een kenmerkend vlees in gerechten zoals moussaka en souvlaki. Vers brood en deegwaren, waaronder filodeeg, voegen een extra dimensie toe, terwijl zoete lekkernijen zoals baklava en loukoumades de Griekse kers op de taart zijn. Ja, hier moet je toch wel dol op zijn. 

Griekse salade met gegrilde kip 1 miljuschka

De perfecte gegrilde kip

Het hoogtepunt van deze salade is toch wel de gegrilde kip. Eerst zet je ‘m lekker in de marinade en daarna is het tijd om te grillen. Dit kun je op heel veel manieren doen, maar ik doe het, het liefste in de Russell Hobbs Satisfry multicooker. Dit apparaat mag niet ontbreken in mijn keuken en ik zet hem voor de perfecte gegrilde kip, gewoon op de grillfunctie en ik hoef zelf niets meer te doen. Hoe ideaal?!

Griekse salade met gegrilde kip miljuschka

Een echte alleskunner

Zoals ik al zei, is de Satisfry multicooker een echte alleskunner en gebruik ik hem heel vaak. Zo maak ik er altijd mijn stoofvlees en stoofperen in. Maar Dit apparaat kan zoveel meer dan stoven en grillen. Zo heeft ‘ie 7 automatische kookfuncties en kan je er ook mee schroeien, braden, bakken, warmhouden en airfryen. Ja, snap je nu dat ik enthousiast ben? Maar terug naar de kip en deze Griekse maaltijdsalade. Hoe je hem maakt? Dat zie je hieronder. 

Griekse salade met gegrilde kip 1 miljuschka

Griekse maaltijdsalade met gegrilde kip

3.80 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Griekse keuken
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 Russell Hobbs Satisfry Air & Grill

Ingrediënten
 

  • 3 takjes verse oregano
  • 2 citroenen sap en rasp
  • 3 el honing
  • 7 el olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 500 gr kippendijfilets
  • 3 platbroodjes
  • 1 blik kikkererwten 400 gr
  • 380 gr tomaten
  • 1 komkommer
  • 2 el kappertjes
  • 100 gr spinazie
  • 4 el pitloze zwarte olijven
  • 1 rode ui
  • 100 gr feta
  • 3 takjes verse dille
  • 2 takjes verse munt
  • Peper en zout

Instructies
 

  • Hak de blaadjes van de oregano fijn. Meng in een ruime kom het sap en rasp van de citroen, honing, fijngehakte oregano, 6 eetlepels olijfolie, witte wijnazijn en paprikapoeder. En breng op smaak met peper en zout. Houd een 5 eetlepels apart voor de dressing.
  • Leg de kippendijen in het overgebleven citroenmengsel en laat ze 20 minuten marineren.
  • Leg de platbroden op een plank en bestrijk met 1 el olijfolie. Grill ze in Satisfry. Leg het grillrooster in het apparaat. Zet je de grillstand aan op 260 graden. Het apparaat verwarmt eerst voor, stel daarna in op 4 minuten. Keer het brood halverwege om. Scheur of snijd het brood in stukken. Grill 1 platbrood per keer.
  • Laat de gemarineerde kip uitlekken, snijd in stukjes en rijg aan spiesjes. Zet opnieuw de Russell Hobbs Satisfry op de grillstand en 260 graden, laat het apparaat voor verwarmen en stel dan in op 8 minuten. Leg de spiesen naast elkaar in het apparaat en keer ze halverwege om.
  • Spoel de kikkererwten af en laat goed uitlekken. Halveer ondertussen de tomaten en snijd de komkommer in stukjes, leg ze in een grote schaal. Voeg de kikkererwten, kappertjes, spinazie en olijven toe.
  • Hak de rode ui, dille en munt fijn. Meng ze met de apart gehouden citroendressing en breng eventueel verder op smaak met zout en peper. Schenk de dressing over de groenten in de schaal. Schep de stukken gegrild platbrood erdoor en verkruimel de feta over de salade. Serveer met de gegrilde kip spiesjes.

Tip!

  • Voor een extra gezonde variant kun je volkoren platbroodjes gebruiken. Een keertje geen vlees? Snijd paddenstoelen en aubergine in plakken. Laat ze 5 minuten marineren en rijg ze aan de spiesen. Grill ze daarna in het apparaat.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door: Russell Hobbs

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.