Salade van courgette- en komkommerlinten

Salade van courgette en komkommer: zo maak je ‘m

Courgette en komkommer zijn allebei heel geschikt om rauw te eten. Van komkommer wist je dat natuurlijk allang, maar courgette rauw eten is iets minder voor de hand liggend. Door de groente in dunne linten te schaven, ontstaat er een heel nieuwe textuur in je salade. Daarnaast ziet het er ook nog eens hartstikke feestelijk uit, zo’n lintensalade. Het schaven van de groente kun je heel gemakkelijk doen met een kaasschaaf of dunschiller. Je schaaft de groente rondom, tot je bij de zaadlijsten aankomt. Die zijn minder geschikt om te schaven, dus die kun je heel fijn snijden en aan de salade toevoegen of eten als snack. Het lekkerst om te gebruiken zijn kleine courgettes en komkommers. Vooral bij courgette maakt dat echt uit. Kies dus waar je kunt voor de kleinere exemplaren!

Pesto van walnoten 

Elke salade heeft wat mij betreft een dressing nodig en in deze zomerse salade gaat een pesto gemaakt van walnoten, munt en Parmezaanse kaas. Dat is dus een tikkie anders dan de gewone pesto. Heb je een beetje pesto over? Schenk er dan een laagje olijfolie overheen en bewaar ‘m in een potje in de koelkast. Heel lekker op een broodje, bijvoorbeeld met mozzarella en tomaat voor een caprese met een twist. De granaatappelpitjes in deze salade zijn een lekker knapperig-sappige afwisseling van de groente, waardoor je eindeloos wilt blijven dooreten. Feta zorgt voor een zilte, romige smaak en maakt deze salade van courgette en komkommer helemaal af. 

Perfecte salade to go

Zoals ik al zei, dit is echt een zomerse salade, dat kan ook niet anders met die mediterrane ingrediënten en smaken. Ik eet hem bijvoorbeeld graag als lunch op kantoor, neem hem mee naar een picknick of BBQ feest en is het écht lekker weer? Dan gaat hij gewoon mee in de tas naar het strand. Eten meenemen kan nogal een gedoe zijn, want je wil natuurlijk niet dat de salade en pesto in je tas eindigen. Ik gebruik daarom eigenlijk altijd een bento. Een bento box is een Japanse lunchbox die traditioneel wordt gebruikt om een eenpersoonsmaaltijd mee te nemen. Het woord “bento” komt uit het Japans en betekent “handige maaltijd” of “meeneemmaaltijd”. De box zelf is meestal verdeeld in verschillende compartimenten om verschillende soorten voedsel gescheiden te houden. Handig hè?! Je hoeft niet naar Japan voor de bento, kijk maar eens naar deze handige bento lunchbowl van Mepal, die is echt perfect voor deze salade. 

Ik zou zeggen, maak deze heerlijke verfrissende zomerse salade en trek er lekker op uit. Doe de salade in een bento, hup de tas in en geniet!

Mepal salade miljuschka
Totale tijd15 minuten

Salade van courgette- en komkommerlinten met granaatappelpitten, feta en munt-walnootpesto

4.31 van 13 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 20 gr walnoten en wat extra ter garnering
  • 1 bosje munt blad geplukt
  • 1 kleine teen knoflook gepeld
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 30 gr Parmezaanse kaas geraspt
  • zout en zwarte peper
  • 400 gr gele courgette met de kaasschaaf in linten geschaafd
  • 400 gr komkommer met de kaasschaaf in linten geschaafd
  • 0,5 citroen (alleen het sap)
  • 0,5 granaatappel (alleen de pitten)
  • 100 gr feta of witte kaas verkruimeld

Bereidingswijze: 

  • Rooster de walnoten enkele minuten in een droge koekenpan. Laat even afkoelen en hak ze dan grof.
  • Doe de walnoten met de munt, knoflook, 4 eetlepels extra vergine olijfolie en de Parmezaanse kaas in een hakmolentje of de kleine kom van een keukenmachine. Maal fijn tot pesto. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Hussel de courgette- en komkommerlinten met het citroensap en de rest van de olijfolie. Leg de salade op een serveerschaal en verdeel de pesto eroverheen.
  • Garneer met de granaatappelpitten, wat extra walnoten en de feta.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Mepal salade miljuschka

Artikel mede mogelijk gemaakt door: Mepal

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.