Romige kip enchilada’s

Oorsprong van enchilada’s

De oorsprong van enchilada’s gaat terug tot de Azteken in Mexico. Zij rolden maïstortilla’s op met verschillende vullingen, zoals vis en calabaza (pompoen). Na de Spaanse verovering werden ingrediënten als kip en kaas geïntroduceerd, wat leidde tot de enchilada’s die we vandaag de dag kennen.

Soorten enchilada’s

Door de jaren heen hebben enchilada’s zich verder ontwikkeld en zijn er talloze variaties ontstaan. Van de klassieke enchiladas rojas (met rode chilisaus) en enchiladas verdes (met groene salsa) tot creatieve fusion-gerechten, de mogelijkheden zijn eindeloos. Hoewel de oorsprong van enchilada’s ligt in de traditionele Mexicaanse keuken, hebben deze heerlijke opgerolde tortilla’s nu wereldwijd een plaats veroverd op menukaarten en in de harten van foodliefhebbers.

  • Enchiladas Rojas: Gevuld met kip of kaas en overgoten met een rode chilisaus.
  • Enchiladas Verdes: Gevuld met varkensvlees of kip en bedekt met een groene salsa van tomatillos.
  • Enchiladas Suizas: Een creatie uit Mexico-Stad, met een romige tomatensaus en vaak gevuld met kip.
  • Enchiladas Poblanas: Afkomstig uit Puebla, gevuld met kipfilet en bedekt met een mole poblano saus.

Zelf enchilada’s maken

Het maken van enchilada’s thuis is eenvoudiger dan je denkt. Met een paar basisingrediënten en wat tijd in de keuken kun je genieten van deze authentieke Mexicaanse smaak.

    • Experimenteer met verschillende vullingen zoals kip, garnalen, zoete aardappel of spinazie om variatie aan te brengen.
    • Enchilada’s zijn ook geschikt om van tevoren te maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en bak vlak voor serveren af in de oven.

Meer enchilada’s recepten

Ben jij dol op de Mexicaanse keuken en wil je meer enchilada’s recepten ontdekken? Neem dan eens een kijken bij mijn eenpansgerecht met enchilada’s, ik ben er gek op!

Enchillada's miljuschka
Totale tijd50 minuten

Romige kip enchilada’s

4.29 van 7 stemmen
Printen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2-3 gele paprika's
  • 300 ml kippenbouillon
  • 200 ml crème fraîche
  • 500 gr kippendijen
  • 50 gr geraspte cheddar kaas
  • 150 gr maïs uit blik
  • 150 gr kidneybonen uit blik
  • 8 tortilla's
  • 1 rode ui
  • 3-4 el rode wijnazijn
  • 1 jalapeno peper
  • 1 avocado
  • 5-6 takjes koriander
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven alvast voor op 200 graden boven-en onderwarmte of 180 graden hetelucht.
  • Haal de schil van de ui en knoflook en hak fijn. Halveer de gele paprika's en verwijder de zaadjes en snijd in stukjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de ui, knoflook en paprika's tot ze zacht zijn, ca 8-10 minuten. Haal ze uit de pan, doe ze over in een hoge mengbeker. Voeg de crème fraîche toe en pureer met een staafmixer tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snijd de kippendijen in kleine stukjes. Bak de stukjes kip tot ze rondom lichtbruin zijn. Voeg de helft van de saus en 250 milliliter bouillon toe en laat het geheel 8-10 minuten zachtjes stoven.
  • Spoel de kidneybonen en mais af en laat uitlekken. Verdeel het kipmengsel en de helft van de kidneybonen en mais over de tortilla's. Rol de tortilla's op en leg ze naast elkaar in een ovenschaal.
  • Meng de cheddarkaas door de overgebleven saus en schenk over de opgerolde tortilla’s. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de enchiladas ca 10-15 minuten, of tot kaassaus bubbelt en bruine plekjes krijgt.
  • Snijd ondertussen de rode ui in ringen. Schenk de rode wijnazijn in een bakje en leg de rode ui er in. Snijd de jalapeno peper in dunne plakjes, snijd de avocado in plakjes en hak de koriander grof.
  • Haal de enchiladas uit de oven en garneer met de ingelegde rode ui, jalapeno, avocado, rest van de maïs en kidneybonen en koriander. Serveer direct.

Tip!

Tip
Liever vega? Vervang de kip voor plantaardige kipstuckjes.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.29 from 7 votes (3 ratings without comment)