Romige bloemkoolpasta

Vegan koken

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om wat vaker te koken zonder vlees of vis, of maken de switch naar een vegan lifestyle. Daarnaast is het niet alleen goed voor de planeet, het skippen van dat stukje vlees is vaak ook nog een stuk gunstiger voor je portemonnee. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer plantaardige producten verkrijgbaar die het nog makkelijker maken om (eens wat vaker) voor een veganistische maaltijd te kiezen. Of je nou besluit om klassiekers in een vegan jasje te steken of gaat experimenteren met compleet nieuwe vegan maaltijden, trust the proces, en je zult zien dat veganistisch koken helemaal niet moeilijk, veel werk en allesbehalve saai is.

Romige bloemkoolpasta

De vertrouwde bloemkool is wat mij betreft een van die groentes die onwijs wordt onderschat. Het is een van de meest veelzijdige groentes die er zijn. Je kunt het roosteren, koken, pureren (perfecte vervanger ook voor bijvoorbeeld aardappelpuree), je kunt het serveren als een bloemkool steak, je kunt hem vullen, rauw eten…. de lijst is eindeloos lang! Voor dit gerecht begin ik met het roosteren van de bloemkool – want, man wat een smaak! Hierna pureer ik deze samen met ui, chilivlokken en nog wat andere smaakmakers tot de meest romige en smaakvolle pastasaus. Geloof me, hier ga je van genieten.

Romige bloemkoolpasta
Totale tijd55 minuten

Romige bloemkoolpasta

4.20 van 20 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 1 grote bloemkool in kleine roosjes
  • 1 ui in vieren
  • 3 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1/4 tl chilivlokken
  • 400 g volkoren pasta bv fusilli of penne
  • rasp en sap van 1/2 citroen
  • 20 g cashewnoten
  • 150 ml plantaardige melk

Voor de topping

  • 15 g peterselie fijn gehakt
  • 2 el kappertjes gehakt
  • 1 el za’atar
  • rasp van 1/2 citroen

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Voeg de bloemkoolroosjes en ui toe aan een mengkom. Voeg hier de olie, zout, peper, oregano en chilivlokken aan toe en schep goed om zodat alles goed is bedekt met de kruiden. Verdeel op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in 30-35 minuten – keer ze halverwege om- tot de groente goudbruin en gaar zijn.
  • Kook de pasta al dente in een grote pan met gezouten water. Giet de pasta af, maar bewaar het kookwater.
  • Doe voor de saus de helft van de geroosterde bloemkool, het citroenrasp en sap, cashewnoten, plantaardige melk en 150 ml van het pastawater in een blender en mix tot een glad en romige saus. Let op dat deze niet te dun wordt want dan blijft de saus niet lekker aan de pasta plakken. Proef en breng eventueel verder op smaak.
  • Schep de bloemkoolsaus in een grote pan, voeg de pasta, plus nog een soeplepel pastawater toe, en roer goed zodat alle pasta bedekt is met een laagje saus. Kook nog een paar minuten door.
  • Meng de peterselie met de kappertjes, za’atar en citroenrasp. Schep de pasta in diepe borden. Verdeel de rest van de geroosterde bloemkoolroosjes over elk bord en maak af met de peterselie topping, serveer direct.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Romige bloemkoolpasta
Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.