Risotto met prei, gorgonzola en bacon: een supersimpel gerecht vol met smaak. Weer eens wat anders dan de standaard paddenstoelenrisotto… Eet je liever vega? Laat de bacon dan weg.
Risotto: helemaal niet ingewikkeld
Risotto heeft ten onrechte de naam om ingewikkeld te zijn. Persoonlijk vind ik dat erg meevallen. Het belangrijkste is het goed garen van de rijst, de bouillon in kleine beetjes toevoegen en goed roeren. De garing is essentieel: niets vervelender dan half gare rijst tussen je tanden. Risotto moet een bite hebben, maar niet téveel! Je kunt dat goed testen als je een klein beetje risotto proeft tijdens het koken. Ik hou meestal een minuut of 20 aan voor het koken, maar de truc is: blijven proeven. En roeren natuurlijk!
Risotto met prei
Prei hoeft niet altijd een toevoeging te zijn, want deze groente is op zichzelf ook echt een showstopper. Maak daarom ook eens gegrilde prei met pecorino en gerookte amandelen.
Gorgonzola: een goddelijke Italiaanse kaas
Deze blauwschimmelkaas wordt gemaakt van volle koemelk in combinatie met een specifieke schimmel. Het resultaat: een karakteristieke pikante smaak. De kaas is zacht en romig, waardoor -ie op veel manieren te eten is. Het is namelijk naast lekker op een sandwich, ook een geweldige smeltkaas die past bij Italiaanse gerechten – zoals deze risotto met prei.
Wil je meer weten over kazen? Koop dan het boek van Betty Koster over haar 500 favoriete kazen. Heel leerzaam, en een superleuk cadeau voor de echte kaasliefhebber.

Risotto met prei, gorgonzola en bacon
Ingrediënten
- 4 plakjes bacon over de lengte doormidden
- 2 el olijfolie
- 500 g prei in dunne ringen
- 2 tenen knoflook in dunne plakjes
- 1 l hete groentebouillon
- 300 g risottorijst
- 125 ml droge witte wijn
- 100 g gorgonzola in stukjes
- zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Bak de plakjes bacon in 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan diepbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak kort een handjevol groene preiringen in het spekvet en leg apart ter garnering.
- Voeg nog 1 eetlepel olijfolie toe aan de pan en bak de rest van de prei met de knoflook op laag vuur gedurende 5 minuten, tot de prei zacht is.
- Breng de bouillon tegen de kook aan in een steelpan en laat op laag vuur staan. Roer de risottorijst door de prei. Giet de witte wijn erbij, breng aan de kook en laat verdwijnen.
- Voeg nu soeplepel voor soeplepel de bouillon toe aan de rijst en roer regelmatig. Wacht tussendoor steeds tot het vocht bijna helemaal is opgenomen door de rijst. Ga hiermee door tot de rijst beetgaar is. Heb je niet genoeg bouillon, gebruik dan nog wat kokendheet water.
- Draai het vuur uit en roer drie kwart van de gorgonzola door de risotto. Proef de risotto en breng op smaak met (indien nodig) zout en peper. Doe het deksel op de pan en laat het gerecht 5 minuten rusten.
- Serveer de risotto met de apart gehouden groene preiringen, de rest van de gorgonzola en de krokante baconreepjes erop.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.