Het is begin november en dat betekend maar 1 ding. De oliebolkramen gaan weer open! Ik kan echt niet wachten… Wie houdt er nou niet van? De geur van versgebakken oliebollen die je straten verderop al kan ruiken. De knapperige buitenkant en de zachte, luchtige binnenkant. Het is typisch Nederlands, en als je het mij vraagt, gewoon geniaal. En nu is er een nieuwe draai aan onze oer-Hollandse lekkernij die recht uit het extravagante Dubai komt: de Dubai Bol! We kennen ondertussen allemaal de Dubai chocoladereep, gevuld met romige en zachte pistache en kadayif… Deze trend heeft zelfs indruk gemaakt bij de oliebollenbakkers.
Ja, je hoort het goed! Net wanneer we dachten dat er niets meer toegevoegd kon worden aan de klassieke oliebol, komen ze in Dubai met een glamoureuze upgrade. Maar voordat we de diepte induiken, laten we even een stapje terugnemen. Want wat maakt zo’n Dubai bol nou echt anders dan onze geliefde, traditionele oliebol? En belangrijker: is dit de trend die we gaan omarmen deze feestdagen?

Waar komt de trend vandaan?
Nog niet zo lang geleden was heel het land in de ban van de Dubai reep. Dit was net zoiets als de Crompoucen, ook nog niet zo lang geleden. De Dubai reep is een chocoladereep gevuld met een crème van pistache en kadayif. Dit zijn hele dunne filodeeg draadjes, het wordt vaak gebruikt in desserts uit het Midden-Oosten. Eerst was deze reep erg schaars en erg moeilijk om aan te komen. Nu vind je hem bijna in iedere supermarkt of op elke hoek van de straat. Zo pakt iedereen deze trend op en worden er eindeloos veel variaties gemaakt. Van pannenkoeken en koffies, het was dus alleen nog maar wachten op de Dubai oliebol…
Wat is die Dubai bol nou precies?
Oke, denk even aan een oliebol zoals wij ‘m kennen, maar dan een tikje… extra. De oliebol ziet er niet alleen fantastisch en luxe uit van de buitenkant. De smaak van deze oliebol…. Het smelt gewoon in je mond! Dubai staat bekend om glitter en glamour, dat is precies wat deze oliebol ook is. Dus, verwacht niet alleen een oliebol die royaal gevuld is met een heerlijke crème van pistache, maar ook afgetopt met ingrediënten die klinken als een droom: eetbaar bladgoud, gesmolten Belgische chocolade en gehakte pistachenootjes. Dit kan niet vies zijn toch?
In Nederland zijn we gewend aan onze lokale oliebollenkraam die met een beetje geluk net even verder gaat dan de standaard rozijnenvulling. Maar als jij ook zo graag de Dubai bol wilt proeven in ons koude kikkerlandje dan moet je snel zijn. Er zijn zeker een paar oliebollenbakkers die al voorzichtig experimenteren met de luxe Dubai bol maar wil je er zeker van zijn dat je niet misgrijpt? Check dan vooral de hippe bakkerijen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.
We weten nooit hoe dit soort trends ontwikkelen maar wie weet, komt er een hele pop-up oliebollenkraam maar dan alleen voor de Dubai bol. De vraag naar deze luxe bollen is zo groot, dat we het straks als je het aan mij vraagt overal zien verschijnen!
Recepten met pistache!
Ben jij nou geen fan van oliebollen of heb jij geen oliebollenkraam bij jou om de hoek staan? Of wil je gewoon iets anders maken waar ook pistache in zit? Dan heb ik hier een paar geweldige recepten, natuurlijk met pistache!
Pistache en witte chocolade cheesecake
Oké, hier moet je even voor gaan zitten. Deze pistache en witte chocolade cheesecake is gewoon pure verwennerij in een taartvorm! De zachte, romige textuur van de cheesecake smelt gewoon in je mond en de combinatie van witte chocolade met de nootachtige pistaches maakt elke hap heerlijk decadent. En het mooiste? Die prachtige, groene pistache laag bovenop geeft je taart een echte ‘wow’-factor.

Pistache cranberry cheesecake
Oh jongens, deze pistache cranberry cheesecake is echt een feest op tafel! Je hebt die subtiele, romige basis met het aardse van pistache en dan, BAM! Die frisse, zoet-zure touch van de cranberry’s. Het is het perfecte balansspel van smaken. En dat dieprode van de cranberry’s maakt het er ook nog eens super feestelijk uitzien. Het is een dessert dat je met trots op tafel zet tijdens de feestdagen.

Gevulde wentelteefjes met pistache en witte chocolade
Zeg nou zelf, wie houdt er niet van wentelteefjes?! Deze versie met een vulling van pistache en witte chocolade tilt de klassieker echt naar een heel nieuw level. Het is knapperig aan de buitenkant, zacht en romig aan de binnenkant, en dan krijg je ook nog eens die luxe pistache crunch en romige witte chocolade erbij. Perfect als je een keer wilt uitpakken voor het ontbijt of de brunch. En let op: ze verdwijnen sneller dan je ze kunt bakken!
