Dé patisserie trend uit Japan: croissant taiyaki

Categories: Artikelen
foto: ©️ mycroissanttaiyaki

Patissiers blijven altijd nieuwe dingen verzinnen om te bakken en kiezen daarbij ook vaak voor een hybrid: een combinatie tussen twee (vaak al bekende) zoetigheden. Neem nu de cruffin, een combinatie tussen een croissant en een muffin. Of de cronut: een kruising tussen een croissant en een – je raadt het al – donut. Nog zo’n patisserie trend, maar dan uit Japan, is de croissant taiyaki. In dit artikel vertel ik je er alles over.

Croissant Taiyaki is een keten in Japan die een hybride croissant taiyaki-dessert verkoopt. Wat is taiyaki? Dit zijn gevulde pannenkoeken in de vorm van een vis; al jaren een populair type streetfood in Japan. Hiervoor wordt pannenkoekenbeslag in een gietijzeren visvormige vorm gebakken, en meestal gevuld met een pasta van azukibonen; kleine rode peulvruchten die in Azië veel worden gegeten. Maar ook andere soorten vullingen komen voorbij, zoals chocolade of custard.

Lees ook: de Japanse cheesecake is zacht, wiebelig en superluchtig

Dé patisserie trend in Japan: croissant taiyaki

Na de successen van de cronut kwam Japan dus met een eigen hybride gebakje: de croissant taiyaki. Die pannenkoek in de vorm van een vis dus, maar dan gemaakt van croissantdeeg! De vellen deeg worden gevuld met die zoete bonenpasta of gesmolten chocolade en vervolgens gebakken in de vorm van een vis. Cute! De combinatie van een krokant buitenkant en een zijdezachte vulling is een mooi contrast.

Met die vullingen kun je trouwens alle kanten op; zo komen ze met steeds meer originele ingrediënten. Appelcrumble bijvoorbeeld, maar ook een vulling van doerian – die extreem stinkende Aziatische vrucht. Gaan wij toch liever voor die gesmolten pure chocolade

Waar eet je ze?

In Japan vind je inmiddels meerdere locaties van Croissant Taiyaki, en de keten heeft zich ook uitgebreid naar andere delen van Azië – zoals in Thailand en Maleisië. Mochten we ooit weer ver kunnen reizen, dan staat dit zeker op mijn lijstje om te bezoeken.

Daarnaast zijn andere patisseriewinkels in de trend gestapt, zoals MuMu Bakery & Cafe in Los Angeles. Ook topchef David Chang is groot fan, te zien aan zijn enthousiaste post op Instagram; hij at deze croissant hybrid in Amerika.

In Nederland heb ik dit vissige croissantje helaas nog niet gespot…

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.