Pruimentaart

1 uur 30 minuten

pruimentaart

Mijn prachtige pruimenbomen hangen helemaal vol met heerlijke sappige vruchten. Omdat het er zoveel zijn, maak ik dit keer een heerlijke pruimentaart waar ik maar liefst 12 pruimen in kan stoppen. Vanochtend stonden Felina en ik al vroeg naast ons bed om een mooie mand vol te plukken. Het resultaat mag er wezen, al zeg ik het zelf.

Pruimentijd

Of je nu wil genieten van een verse pruim als tussendoortje of aan de slag wilt gaan met het maken van een heerlijke pruimenwijn, pruimenjam of pruimentaart – het kan allemaal! Het fijne aan dit product, is dat het van mijn eigen Hollandse bodem komt. Pruimen kunnen immers prima in Nederland groeien. De vruchten zijn rijp vanaf juli tot september. Dus je hebt nog even om deze zoetsappige vruchten lokaal in te slaan.

Felina pruimen

Ultieme zoetheid

De zoetheid van pruimen combineert perfect met de krokante korst van een versgebakken warme taart. Ook gaan ze goed samen met smaakmakers zoals vanille. Voor dit recept gebruik ik vanille-extract. Je kunt natuurlijk ook verse vanille gebruiken, dat maakt het nog lekkerder dan het al is. De taart is vrij makkelijk om te maken. Je bent maximaal een half uurtje bezig het maken van de taart, daarna hoeft deze alleen nog maar in de oven. 

pruimentaart

pruimentaart

Pruimentaart

4.22 van 28 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 8 personen

Ingrediënten
 

  • 115 gr roomboter
  • 150 gr suiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 tl vanille-extract
  • 200 gr bloem
  • snuf zout
  • 12 gehalveerde pruimen zonder pit (24 halfjes)
  • busje poedersuiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de springvorm, met doorsnede van 20 cm, in.
  • Roer in een kom de boter en suiker door elkaar. Roer vervolgens het vanille-extract en de eieren er doorheen. Voeg de bloem en het zout toe en roer tot het is opgenomen. Doe het beslag in de cakevorm en verdeel gelijkmatig.
  • Leg de pruimen met de gesneden kant naar beneden op het beslag. Werk af met suiker.  
  • Bak de pruimentaart 1 uur of totdat deze goudbruin is. Laat hierna afkoelen en serveer met een lekkere laag poedersuiker.

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.