Pruimen-speltcake

De laatste pruimen van het seizoen verwerk je in deze pruimen-speltcake. Door de rasp van de mandarijn en het amandelschaafsel maak je deze cake nét even wat spannender.

Tips voor deze pruimen-speltcake

De milde olijfolie die je gebruikt in dit recept zorgt voor een malse en sappige pruimen-speltcake. Let op dat je echt een milde olijfolie kiest; geen heftige (dure) olijfolie die qua smaak overheerst.

Voor deze cake gebruik ik een springvorm van 26 cm, zoals deze springvorm van het merk Zenker.

Nog meer pruimen over? Maak dan eens homemade appel-pruimenjam.

Over speltmeel gesproken…

In deze pruimen-speltcake gebruik ik speltmeel. Spelt is een gezond graan, maar let op: het is, ondanks dat veel mensen dat denken, niet glutenvrij. Speltmeel bevat wel wat minder gluten dan tarwemeel, maar helemaal glutenvrij is het zeker niet. Let hier dus op als je een glutenvrij dieet volgt.

En hoe zat het nu met meel en bloem? Meel is gemalen graan en dat kan van allerlei soorten graan komen; van tarwe tot spelt, van rogge tot haver. Ezelsbruggetje: zolang je de hele graankorrel maalt, heet het dus meel. De laatste jaren is meel en bloem van andere soorten granen dan tarwe heel populair geworden. Denk maar aan maïsbloem (super voor tortilla’s), rijstebloem en roggemeel (hallo knäckebröd!). De laatste jaren worden ook speltmeel, boekweitbloem en sojameel steeds vaker gebruikt in de Nederlandse keukens.

pruimen-speltcake

pruimen-speltcake
Totale tijd1 uur

Pruimen-speltcake

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 personen
  • 150 ml milde olijfolie plus extra
  • 300 g suiker
  • 3 eieren
  • 150 ml melk
  • sap en rasp van 1 mandarijn
  • fijn zout
  • 1 el bakpoeder
  • 325 g speltmeel
  • 500 g pruimen gehalveerd, pit verwijderd
  • 25 g amandelschaafsel

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 26 cm in met een beetje olijfolie en bekleed met bakpapier.
  • Klop de suiker en eieren met een mixer in enkele minuten schuimig.
  • Klop de melk, de olijfolie, de mandarijnrasp en het mandarijnsap met een snuf zout door het eiermengsel.
  • Meng het bakpoeder in een grote mengkom door het speltmeel. Maak een kuiltje in het midden en giet het melkmengsel erin. Klop met de mixer tot een glad beslag.
  • Schraap het beslag in de springvorm en zet dit voor 15 minuten in de oven. Snijd intussen de pruimen in parten.
  • Haal de cake uit de oven en verdeel de pruimen over het oppervlak van de cake. Strooi het amandelschaafsel eroverheen, zet de cake terug in de oven en bak nog ongeveer 30 minuten, of tot de cake gaar is. Steek een prikker in het midden van de cake om dit te testen: komt de prikker er schoon uit, dan is de cake gaar.
  • Laat de cake afkoelen op een taartrooster en serveer in punten.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.