Pompoencake

Pompoencake

Ja, je leest het goed: pompoen in een cake! Sommigen van jullie zullen denken: ew, dat klinkt niet lekker, maar geloof me, deze cake zal je smaakpapillen verbluffen. Ieder hapje van deze cake met roomkaas en noten is een perfecte combinatie van romige, knapperige en zoete smaken.

Maar wees gewaarschuwd, deze cake kan verslavend zijn. Na die eerste hap ben je verkocht en kun je niet stoppen met eten. Misschien is dat wel de reden waarom pompoenen zo groot zijn: zodat je er heel veel van deze zalige cake mee kunt maken.

Zo maak je deze cake

Het maken van deze pompoencake is heel eenvoudig, al zit er wel iets meer werk in dan bij een rechttoe rechtaan cake. Ik vind ‘m zelf het lekkerst met een dikke laag frosting van roomkaas en wat verkruimelde nootjes, maar wil je liever een iets minder zware topping dan zou je ook een frosting kunnen maken op basis van kwark. Dat maakt het iets minder zwaar.

Ik gebruik voor deze pompoencake een ronde bakvorm. Heb je die niet dan kun je gerust een springvorm gebruiken. Let er dan wel op dat je deze goed bekleed met aluminiumfolie om te voorkomen dat je beslag eruit loopt.

Verstopte groente

Hoewel ik nu niet direct zou aanraden om een cake te bakken om meer groente naar binnen te krijgen zit er stiekem toch behoorlijk wat pompoen in deze cake verstopt. Hierdoor krijg je overigens niet alleen een cake die zalig smaakt, maar ook een cake die niet zo snel droog wordt. Dubbel win dus!

Nog meer bakken met veggies? Maak dan vooral een keer deze ultieme worteltaart. Zo lekker, die wil je het liefst helemaal alleen opeten.

Pompoencake
Totale tijd2 uur 25 minuten

Pompoencake

3.89 van 36 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

4 Personen
  • 400 g pompoenblokjes
  • 300 g roomboter + extra om bakvorm in te vetten
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 4 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 3 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 2 sinaasappels
  • 1,5 tl koekkruiden
  • 100 g notenmix
  • 200 g poedersuiker
  • 300 g roomkaas

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch).
  • Vet een ronde dichte bakvorm in met boter.
  • Kook de pompoenblokjes in 15 minuten in ruim kokend water gaar. Giet af, laat kort afkoelen en pureer de pompoen met een staafmixer glad. Laat de puree verder afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix met een mixer in 4-5 minuten de 100 gram roomboter met de bruine basterdsuiker romig. Voeg een voor een de eieren toe. Wacht elke keer met toevoegen van het volgende ei tot het vorige ei volledig is opgenomen in de boter.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel met het bakpoeder en roer samen met een snufje zout en de koekkruiden door het beslag. Spatel tot slot de pompoenpuree en de rasp van 1 sinaasappel door het beslag.
  • Vul de bakvorm met het beslag. Zet de pompoencake in de oven en bak in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Haal de cake uit de oven, laat 5 minuten in de vorm afkoelen en stort dan uit op een rooster. Laat de cake volledig afkoelen.
  • Hak de noten fijn en rooster ze in een droge koekenpan. Snijd 200 gram boter in blokjes en mix daarna met een mixer luchtig, voeg de poedersuiker toe en klop tot een glad mengsel en schep tot slot de roomkaas erdoor. Verdeel over de cake. Snijd de laatste sinaasappel in plakken en leg op de roomkaas. Hak de noten fijn en strooi over de cake.
  • Tip: Heb je geen ronde bakvorm, dan kun je ook een springvorm gebruiken, bekleed hem zorgvuldig met aluminiumfolie zodat het beslag in de springvorm blijft en niet door de naadjes uit de springvorm loopt. Vet het aluminiumfolie ook nog in met boter, zodat de cake niet aan de folie blijft plakken.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Pompoencake
Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.