De lekkerste oranje gerechtjes voor Koningsdag

Categorieën: BlogsLabel:

Oranje boven!

Het is weer bijna tijd voor Koningsdag. Opnieuw een hele aparte en wat minder feestelijke Koningsdag (of Woningsdag) dit jaar, maar geen reden om niet toch een beetje feest te vieren. Dus tijd om eens nader te kijken naar de allesoverheersende kleur oranje. Waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Oranje vlag

Dat de kleur oranje afkomstig is van het koninklijk huis, dat weten de meeste mensen wel. Maar Willem van Oranje erfde in 1544 het prinsdom Orange van zijn neef. Zo kwam hij aan het “oranje” achter zijn naam.

Bovendien was de eerste Nederlandse vlag oranje, wit en blauw en werd dat pas later rood, wit, blauw (dat gebeurde overigens pas in 1937!) De kleur oranje is echter niet meer weg te denken uit het Nederlandse beeld. Denk aan het oranje tenue bij voetbal, de oranje wimpel die nog wel steeds op de vlag zit en het oranje-feest wat Koningsdag natuurlijk ook een beetje is.

Waarom zijn onze wortels eigenlijk oranje?

Oranje is een kleur die niet zo heel vaak voorkomt in de natuur en in de 17e eeuw waren de meeste wortels diverse kleuren: paars, wit en ja, sommigen ook oranje. Hoe komt het dan toch dat al onze wortels tegenwoordig oranje zijn?

Om Nederland te promoten werd de focus gelegd op het telen van oranje wortels. En die werden vervolgens met zoveel succes geëxporteerd dat je tegenwoordig over de hele wereld oranje wortels tegenkomt! Wil je daar meer over weten? Check dan het artikel hier bij Culy.nl.

Lekkere oranje gerechtjes voor Koningsdag

Mini tulbandjes voor Koningsdag

Een van mijn nieuwe favorieten zijn deze Oranje mini tulbandjes, die je bakt in kleine tulbandvormpjes. Ik gebruik deze bakvorm van Nordic Ware, waarmee je zes mini tulbandjes tegelijk kunt bakken. Deze is er in verschillende designs. Het beslag maak ik in de Kenwood Chef Titanium XL. Heel handig, want ik kan dit apparaat ook meteen gebruiken om alles af te wegen. Dat scheelt weer afwas én het werkt fijn en snel.

Je vindt het recept voor deze mini tulbandjes hier.

oranje tulbandjes

Oranje tompouce

Om te beginnen mag de oranje tompouce natuurlijk niet ontbreken. Hoe lekker is dit om zelf thuis te maken? Een prima idee om – in plaats van de vrijmarkt op het plein – thuis lekker samen tompoucen te maken!

Oranje tompouce

Oranje koeken

Nog zo’n oranje klassieker is de oranje koek. En met dit makkelijke recept kan dat eigenlijk niet fout gaan!

Oranje koeken

Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!