Diner recepten

Dit recept valt onder

Plat Amsterdamse taco’s

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 10 minuten
  • Extra tijd 8 uren
  • Aantal personen 10

Ingredienten

Gestoofd geitenvlees

500 gr geitenvlees (dit mogen hamlapjes zijn maar ook vlees van de bout)

zout en versgemalen zwarte peper

1/2 gele ui

3 jalapeno pepers

6 pimentbessen

1 tl komijnpoeder

2 el gedroogde oregano

1 el verse tijmblaadjes

3 teentjes knoflook

40 ml appelazijn

60 ml water

Taco's

1 rode kool

1 bosje verse koriander

10 zachte tortilla's

tomatenchutney

500 gr gestoofd geitenvlees

zoetzure rode ui

200 ml zure room

zoete aardappelchips

Benodigdheden

blender

braadslee of grote kom

aluminiumfolie

Sharing is caring!

Plat Amsterdamse taco's

Ik ben dol op de Ridammerhoeve, een geitenboerderij in het Amsterdamse bos. De geitjes daar worden voornamelijk gebruikt voor hun melk (en daar maken ze weer heerlijke geitenkaas van)

Maar de Amsterdamse boeren besloten ook het vlees zelf te verwerken. Met dat vlees maak ik een lekker geitenvleesstoofpotje. Op het eerste festival van de 24Kitchen Food Truck Challenge, bij Taste of Amsterdam, besloot ik iets te doen met het Amsterdamse geitenvlees van de Ridammerhoeve en dacht meteen aan barbacoa, een gerecht dat ik had gezien in Los Angeles. Stoofvlees van geit op een taco. En waarmee beter een challenge te beginnen dan met een taco? Immers, een groot deel van de foodtruckcultuur is daarmee ooit begonnen. Ik heb de taco een beetje gepimpt door zoetzure ui, tomatenchutney en zoete aardappelchips als topping te gebruiken. Uiteindelijk heb je een regenboog van kleuren en een universum van structuren op één taco te pakken.

Bereiden van de Amsterdamse taco

Voor de taco gebruik ik geitenvlees dat een uur of zes nodig heeft om gaar te stoven. Wil je liever geen geitenvlees gebruiken of kun je het nergens vinden dan kun je altijd kiezen voor ander stoofvlees. Het hoeft niet perse geit te zijn.

Het recept voor de tomatenchutney vind je hier.

Plat Amsterdamse taco's

Plat Amsterdamse taco's

Aantal personen: 10
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Wachttijd: 8 uren
Totale tijd: 8 uren 20 minuten

Bij de bereidingstijd voor de taco's staat een wachttijd van 8 uur. Dit is voor het bereiden van de geitenstoof

Ingrediënten

Gestoofd geitenvlees

  • 500 gr geitenvlees (dit mogen hamlapjes zijn maar ook vlees van de bout)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 1/2 gele ui
  • 3 jalapeno pepers
  • 6 pimentbessen
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 40 ml appelazijn
  • 60 ml water

Taco's

  • 1 rode kool
  • 1 bosje verse koriander
  • 10 zachte tortilla's
  • tomatenchutney
  • 500 gr gestoofd geitenvlees
  • zoetzure rode ui
  • 200 ml zure room
  • zoete aardappelchips

Benodigdheden

  • blender
  • braadslee of grote kom
  • aluminiumfolie

Instructies

  1. Snijd het geitenvlees in blokjes en kruid het met veel zout en versgemalen zwarte peper
  2. Snipper de uit. Maal de jalapenopepers, pimentbessen, komijn, oregano, tijm, gesnipperde ui, knoflook, appelazijn met water in een blender fijn tot een pasta
  3. Doe het geitenvlees in een braadslee of grote kom en wrijf de blokjes rondom in met de pasta. Dek goed af met aluminiumfolie en laat een nacht in de koelkast marineren.
  4. Doe het geitenvlees de volgende dag in een grote pan en giet er zoveel water op dat al het vlees onderstaat. Zet de pan op laag vuur en laat circa 5 tot 6 uur heel zachtjes stoven. Daarna kun je het vlees eruit halen.
  5. Snijd de rode kool ragfijn en hak de koriander fijn.
  6. Rooster de tortilla's kort boven hoog vuur, in de vlam, met een tang. Als je dat niet durft dan kan het ook in de pan. Smeer er tomatenchutney op, verdeel er wat rode kool over, het gestoofde geitenvlees met een beetje jus, de zoetzure rode ui, zure room, de fijngehakte koriander en een paar zoete aardappelchips.

Nog meer lekkers