Hey pizzalover! Probeer eens deze zuurdesempizza met Parmaham. Zin in een twist? Bestrijk de pizza met truffeltapenade! Eerst mascarpone en dan de tapenade. Of schaaf er net uit de oven verse truffel over. Whoehaaa!

Pizza bianca: zuurdesempizza met Parmaham
Ingrediënten
- 1 zakje roggezuurdesem à 30 g
- 425 g bloem voor pizza tipo 00
- 75 g roggemeel + extra om te bestuiven
- 1¼ el zout
- 2 el milde olijfolie
- 1 bakje mascarpone à 250 g
- 4 takjes rozemarijn
- 100 g Parmezaanse kaas
- 150 g Parmaham
- 85 g rucola
- 3 el olijfolie van goede kwaliteit
Bereidingswijze:
- Meng de zuurdesem met de bloem, het roggemeel en het zout. Voeg 375 ml lauwwarm water en 2 el olijfolie toe en kneed in ca. 8 minuten met je handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel extra bloem toe als het te vochtig is en extra water als het droog is. Zet je timer op 8 minuten want het is best lang. Je kunt het deeg ook in een KitchenAid kneden, zet de machine dan op een lage stand en kneed het 5-6 minuten. In de machine kun je het deeg heel gemakkelijk ‘overkneden’. Dek het deeg losjes af met een vochtige keukendoek en laat 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
- Verwarm tijdig de oven voor tot 250 °C. Verdeel het deeg in 3 gelijke bollen en rol een bol uit op een licht met roggemeel bestoven werkblad tot een cirkel van ca. ø 30 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat (of later direct op de pizzasteen als je die gebruikt). Bestrijk het deeg met mascarpone en bestrooi met de naaldjes van de rozemarijn.
- Bak de pizza in ca. 12 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Maak met de dunschiller vlokken van de Parmezaanse kaas. Verdeel de Parmaham, rucola en parmezaanvlokken over de pizza. Druppel er wat lekkere olijfolie over. Maak zo nog 2 pizza’s. Als je een grote oven hebt, kun je er twee tegelijk bakken. Of onder elkaar. Wissel ze dan halverwege van plaats.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.