Pizza bianca: zuurdesempizza met Parmaham

Hey pizzalover! Probeer eens deze zuurdesempizza met Parmaham. Zin in een twist? Bestrijk de pizza met truffeltapenade! Eerst mascarpone en dan de tapenade. Of schaaf er net uit de oven verse truffel over. Whoehaaa!

Pizza bianca di pane lievitato
Totale tijd2 uur 10 minuten

Pizza bianca: zuurdesempizza met Parmaham

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

3 personen
  • 1 zakje roggezuurdesem à 30 g
  • 425 g bloem voor pizza tipo 00
  • 75 g roggemeel + extra om te bestuiven
  • el zout
  • 2 el milde olijfolie
  • 1 bakje mascarpone à 250 g
  • 4 takjes rozemarijn
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 150 g Parmaham
  • 85 g rucola
  • 3 el olijfolie van goede kwaliteit

Bereidingswijze: 

  • Meng de zuurdesem met de bloem, het roggemeel en het zout. Voeg 375 ml lauwwarm water en 2 el olijfolie toe en kneed in ca. 8 minuten met je handen tot een soepel deeg. Voeg eventueel extra bloem toe als het te vochtig is en extra water als het droog is. Zet je timer op 8 minuten want het is best lang. Je kunt het deeg ook in een KitchenAid kneden, zet de machine dan op een lage stand en kneed het 5-6 minuten. In de machine kun je het deeg heel gemakkelijk ‘overkneden’. Dek het deeg losjes af met een vochtige keukendoek en laat 1 uur rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Verwarm tijdig de oven voor tot 250 °C. Verdeel het deeg in 3 gelijke bollen en rol een bol uit op een licht met roggemeel bestoven werkblad tot een cirkel van ca. ø 30 cm. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat (of later direct op de pizzasteen als je die gebruikt). Bestrijk het deeg met mascarpone en bestrooi met de naaldjes van de rozemarijn.
  • Bak de pizza in ca. 12 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Maak met de dunschiller vlokken van de Parmezaanse kaas. Verdeel de Parmaham, rucola en parmezaanvlokken over de pizza. Druppel er wat lekkere olijfolie over. Maak zo nog 2 pizza’s. Als je een grote oven hebt, kun je er twee tegelijk bakken. Of onder elkaar. Wissel ze dan halverwege van plaats.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Pizza bianca di pane lievitato

 

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.