Pittige pulpo (octopus) met koolsalade

Afgezien van het feit dat we de namen links en rechts door elkaar heen gebruiken is een octopus simpelweg een soort inktvis. Mysterie opgelost. De octopus is van zichzelf erg taai dus om hem eetbaar te maken moet je hem tegen een steen slaan zoals ze in Griekenland doen.

Bevriezen schijnt hetzelfde effect te hebben. Of je kunt gewoon mijn recept hieronder volgen voor de pittige pulpo.

Om te beginnen begin je met het koken van de octopus in de rijstwijn en het water. Laat het rustig stoven met het deksel op de pan tot de pulpo goed gaar is.

Chilipasta

Dit gerecht heet natuurlijk niet voor niks ‘pittige pulpo’ dus deze chilipasta hoort bij het gerecht. Je kunt overigens, in plaats van verse stengels citroengras te gebruiken, ook geraspt kopen Dit kun je van het merk Go-Tan heel makkelijk kopen in de supermarkt. Ik heb altijd een potje klaarstaan voor als ik snel ergens citroengras aan wil toevoegen.

In de chilipasta gaan hele hete rawitpepers. Ben je nou niet zo’n fan van superheet? Je kunt ook andere pepers gebruiken die iets milder zijn. Dat is een persoonlijke keuze.

Koolsla

De pittige pulpo maak je vervolgens af met een lekker frisse koolsla. Ik geef daar een Vietnamese twist aan door er nước mắm chấm voor te gebruiken. Dat maakt de koolsalade echt anders en heel erg lekker. Past perfect bij de pittige pulpo!

pittige pulpo met koolsalade
Totale tijd2 uur 15 minuten

Pittige pulpo (octopus) met koolsalade

Een heerlijke Aziatische stijl pittige octopus met koolsla
4.50 van 2 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)
  • 1 kg verse octopus
  • 160 ml rijstwijn
  • 160 ml water
  • 2 stengels citroengras

Voor de chilipasta

  • 2 stengels citroengras
  • 1 grote sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rawit-peper
  • 75 ml neutrale olie
  • 1 el suiker
  • 1 el vissaus
  • 2 el water

Voor de salade

  • 1/4 spitskool
  • 1/4 komkommer
  • 1 sjalot
  • 1 wortel
  • 4 el nước mắm chấm
  • 2 cm gemberwortel
  • 50 g gezouten pinda’s

Bereidingswijze: 

  • Doe voor de pulpo de octopus met de rijstwijn, het water en het citroengras in een stevige braadpan en sluit af met een deksel. Laat 1 tot 1,5 uur stoven op het laagst mogelijke vuur tot de octopus zacht is (een puntig mesje moet gemakkelijk in het dikste gedeelte van het vlees glijden). Laat afkoelen, of leg de octopus afgedekt in de koelkast tot de volgende dag.
  • Verwijder voor de chilipasta de buitenste bladeren en de uiteinden van de stengels citroengras en hak het citroengras fijn. Pel en snipper de sjalot. Pel en pers de knoflook.
  • Halveer de rawit-peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Verhit een scheut olie in een pan en voeg het gehakte citroengras toe. Laat kort stoven en voeg vervolgens de sjalot en knoflook toe. Bak het geheel 5-10 minuten zachtjes tot alles bruin begint te kleuren. Voeg dan de suiker toe en bak deze kort mee. Voeg als laatste de rawit-peper, de vissaus en het water toe. Verhit tot het vocht volledig verdampt is.
  • Snijd voor de salade de kool fijn. Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in halve maantjes. Pel en snipper de sjalot. Rasp de wortel. Meng de gesneden groenten met de overige ingrediënten in een kom.
  • Snijd de tentakels van de octopus zo dicht mogelijk bij het lijf af. Gooi het lijf weg. Gril de pulpo enkele minuten op de barbecue of grillplaat, tot hij iets geblakerd is aan de buitenkant.
  • Schep de salade op een schaal. Bestrijk de pulpo rijkelijk met de chilipasta, leg de tentakels op de salade en serveer.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.