Wat is hummus en hoe maak je het zelf?
Laten we beginnen met de ster van het gerecht: hummus. Dit is een romige spread gemaakt van gekookte kikkererwten, tahin (een pasta van sesamzaad), citroensap, knoflook, en olijfolie. Oorspronkelijk afkomstig uit het Midden-Oosten, is hummus in de afgelopen jaren razend populair geworden over de hele wereld, en dat is niet zonder reden. Het is een smaakvolle en voedzame dip die rijk is aan eiwitten en vezels. En het mooiste is: je kunt het heel gemakkelijk zelf maken! Meng simpelweg de ingrediënten in een keukenmachine, voeg wat water of olijfolie toe voor de juiste consistentie, en voilà! Je hebt je eigen hummus in een handomdraai. En geloof me, er is echt niks lekkerder dan zelfgemaakte hummus.
Ook leuk: met hummus kun je eindeloos variëren met smaken. Wil je wat meer pit? Voeg een snufje cayennepeper of gerookte paprika toe. Wil je het zoeter maken? Probeer wat geroosterde rode paprika of zelfs avocado. En ga je vooral voor de looks? Ga dan voor een variant met biet.
Dat is sowieso win-win want door deze extra groenten toe te voegen, maak je je hummus ook meteen een stuk voedzamer én gezonder. In dit recept kies ik dus voor courgette; een geweldige bron van vitamines en mineralen, die ook nog eens zorgt voor een extra romige textuur in je hummus.
Nog meer hummus: Maak zelf de allerlekkerste paprikahummus of Wortelhummus met salsa verde.
Pita’s: eenvoudig en zelfgemaakt
Je kunt hummus natuurlijk met ieder broodje naar keuze eten, maar zeg je hummus dan zeg je eigenlijk ook pita’s. Deze luchtige, zachte broodjes zijn de ideale begeleider voor je courgette-hummus. Pita’s komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en zijn er in allerlei varianten, maar ze zijn in feite heel eenvoudig te maken. Met slechts een paar basisingrediënten kun je ze zelf thuis bakken. Het zelf maken van pita’s heeft ook nog eens als voordeel dat je precies weet wat erin zit. Geen ongewenste toevoegingen of conserveermiddelen, maar alleen verse, natuurlijke ingrediënten.
Meng 500 g bloem met 1 theelepel zout. Activeer 2 theelepels droge gist in 300 ml warm water met 1 theelepel suiker en laat 10 minuten staan. Voeg de gist en 2 eetlepels olijfolie toe aan de bloem en meng tot een zacht deeg. Kneed 10 minuten, laat 1 uur rijzen onder een vochtige doek.
Verwarm de oven voor op 220°C (of 200°C hetelucht). Verdeel het deeg in 8 stukken en rol ze uit tot schijven van 1 cm dik. Bak 5-7 minuten op een hete bakplaat totdat ze opbollen. Laat afkoelen op een rooster.
Nog meer pita’s: Pita falafel met frisse tahinisaus
Variëren en experimenteren
Deze keer maak ik m’n courgette-hummus nog lekkerder met pistache en granaatappelpitjes. Maar je kunt het eigenlijk zo lekker én zo gezond en vullend maken als je zelf wil. Voeg bijvoorbeeld geroosterde groenten, zoals paprika en aubergine, of een flinke handvol spinazie toe aan je pita’s voor extra vitamines. Je kunt zelfs wat gekruide kikkererwten als topping gebruiken voor een extra crunch. En vergeet de specerijen en kruiden niet! Denk bijvoorbeeld aan een snufje sumak of dille. Zo maak je van een doordeweekse lunch gewoon bijna een taartje.
Toch liever iets anders? Maak dan zelf deze heerlijke paprikahummus

Pita’s met courgette hummus en pistache
Ingrediënten
- ½ blik à 400 g kikkererwten
- 2 el extra vergine olijfolie plus eventueel extra
- 1 el tahin
- sap van 1 citroen
- 1 teen knoflook geperst
- 1 kleine courgette grof geraspt
- 40 gr gepelde pistachenoten
- fijn zout
- ½ bosje peterselie fijngehakt
- 2 el granaatappelpitjes
- 4 volkoren pitabroodjes geroosterd
Bereidingswijze:
- Giet de kikkererwten af en vang het vocht uit het blik op. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken. Doe ze met 2 eetlepels kikkererwtenvocht, 2 eetlepels extra vergine olijfolie, de tahin, het citroensap en de knoflook in een keukenmachine en maal tot een gladde puree.
- Doe de hummus over in een kom. Verhit een koekenpan of wok en giet er 1 theelepel extra vergine olijfolie in.
- Roerbak de geraspte courgette 1 minuut op hoog vuur. Schep de courgette op een bord en laat even afkoelen.
- Veeg de koekenpan droog en rooster de pistaches in de droge koekenpan in enkele minuten licht goudbruin. Schud op een bord en hak ze grof.
- Schep de courgette en peterselie door de hummus. Proef en voeg naar smaak zout toe. Maak als je wilt de hummus nog wat dunner met extra kikkererwtenvocht of olijfolie.
- Rooster de pitabroodjes en snijd deze in puntjes.
- Doe de courgette hummus op een mooie schaal, garneer met peterselie, granaatappelpitjes en pistache en serveer met de geroosterde pita.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.