Pissaladière: een Franse uientaart met een bijzondere combinatie van zoete en zoute smaken. Alsof je op vakantie bent!
Pissaladière
Deze Franse pissaladière is eigenlijk een pizza met Mediterraanse invloeden. Je maakt deze met ui, olijven en ansjovis. De plaattaart is perfect voor de lunch, of als voorgerecht, en verrukkelijk in combinatie met een salade.
Voor dit recept haal ik vers pizzadeeg, aangezien dit veel smaakvoller is dan de diepvriesversie. Dit deeg ligt op de versafdeling (meestal aan het begin in de supermarkt), en is er van verschillende merken.
Maak ook eens mijn courgette plaattaart met roomkaas, Parmezaanse kaas en knoflook.
Ansjovis: de ster van de show
You love it or you hate it: ansjovis. Maar het maakt deze pissaladière wel helemaal af.
Ansjovis is een staalvinnige vis met een dominante, ziltige smaak. Het is de perfecte smaakmaker voor pizza- en pastagerechten. Proef je een gerecht, en kan het wel zout en extra smaak gebruiken? Dan is het altijd handig om een blikje (of tube ansjovispasta!) in huis te hebben.
Mijn geheim: ik heb altijd blikjes op voorraad. Ze blijven lang goed, zijn perfect als smaakmakers, en je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Dan kun je het maar beter alvast in huis hebben…
Tip: serveer deze pissaladière op een mooie borrelplank.

Pissaladière (Franse uientaart)
Ingrediënten
- 2 el milde olijfolie
- 2 el boter
- 1 kg uien in dunne halve ringen
- 4 takjes basilicum steeltjes fijngesneden en blad fijngehakt
- 1 rol pizzadeeg van 230 g
- 1 blikje 45 gram ansjovis in olijfolie van goede kwaliteit, uitgelekt
- 20 zwarte olijven van goede kwaliteit
Bereidingswijze:
- Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan totdat de boter is gesmolten. Bak hierin de ui met de basilicumsteeltjes in 20 minuten helemaal zacht. Zet het vuur laag, je wilt niet dat de uien bruin worden. Laat je niet verleiden de uien korter te bakken. Schep, zodra de uien zacht zijn, het basilicumblad erdoor.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het pizzadeeg uit op een bakplaat. Verdeel de uien over de pizzabodem en laat daarbij rondom een rand vrij. Snijd eventuele dikke ansjovisfilets in de lengte doormidden. Leg de ansjovis in een ruitjespatroon over de uien en leg in het midden van elk ‘ruitje’ een olijf.
- Bak de pissaladière 15-20 minuten in de oven tot de randjes goudbruin zijn.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.