Spicy, juicy & oh zo lekker
Deze piri-piri kippenvleugeltjes zijn echt het soort finger food waar je niet netjes met mes en vork aan begint. Nee joh, dit is slabbetje om, mouwen opgestroopt, vingers aflikken en genieten. Ze zijn sticky, spicy en sappig vanbinnen, met precies die rokerige kick die je wil bij een goede kippenvleugel. En geloof me: eenmaal begonnen, wil je niet meer stoppen.
Piri-piri kippenvleugeltjes
Kip piri-piri of piripiri kom je ook wel tegen onder de naam ‘Frango Piripiri’ en komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit Angola en Mozambique. Door de Portugezen is het uiteindelijk in Portugal beland, waar het ook bij ons razend populair is geworden. De piripeper is de naamgever van dit gerecht. Omdat dat specifieke pepertje best lastig te krijgen is, kies ik hier voor een mix van specerijen, de ‘piri-piri kruiden’ in de ingrediëntenlijst. Je kunt voor kip piri-piri een hele kip gebruiken, of verschillende delen ervan. Hier ga ik voor kippenvleugeltjes. Dat zijn stukken die wat minder gaar zijn dan bijvoorbeeld de filets, maar ze zitten vol smaak en je kunt ze goed in wat minder grote hoeveelheden maken. Bijkomend voordeel: het is super makkelijk te maken. Kipkluifjes zou je hier trouwens ook voor kunnen gebruiken!
Komkommersalsa
Voor een beetje sappige crunch maak ik bij de piri-piri kippenvleugeltjes een onweerstaanbare komkommersalsa. Door de komkommer eerst te ontdoen van z’n zaadlijsten, te bestrooien met zout en vervolgens te laten uitlekken, wordt de smaak extra intens. Een beetje friszure limoen maakt het helemaal af. Aan tafel!

Piri-piri kippenvleugeltjes met knapperige komkommersalsa
Benodigdheden
- Vergiet
- rasp
- Ovenrooster
- Bakplaat
- Keukenpapier
Ingrediënten
- 1 komkommer over de lengte doormidden
- ½ tl fijn zout
- 1 kg kipkluifjes
- 2 el zonnebloemolie
- 50 gr maïzena
- 1.5 el piri piri kruiden
- 1/2 rode ui
- 1 el witte wijnazijn
- 4 takjes munt
- 2 el olijfolie
- 1/2 tl fijne kristalsuiker
Bereidingswijze:
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden en schraap de zaadlijsten eruit met een lepel. Snijd in kleine blokjes en meng met het zout. Laat uitlekken in een vergiet tot gebruik.
- Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Boen 1 limoen schoon, rasp de schil en pers uit boven een ruime kom. Doe de zonnebloemolie erbij en schep de kip erdoor.
- Doe de maïzena met de piri piri kruiden, grof zout en versgemalen zwarte peper in platte schaal. Wentel de kip erdoor, zorg ervoor dat de kip goed bedekt is.
- Verdeel de kip over een ovenrooster en hang in de oven boven een bakplaat. Rooster de kip 25-30 minuten in de oven.
- Snipper ondertussen de ui heel fijn. Doe de ui met de azijn en een snuf zout in een kom.
- Snijd de blaadjes van de munt fijn. Dep de komkommer droog met keukenpapier of een schone theedoek en doe bij de ui in de kom. Schep ook de olijfolie, suiker en munt erdoor en breng op smaak met zwarte peper.
- Snijd de tweede limoen in partjes. Serveer de kipkluifjes met de komkommersalsa en de partjes limoen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka