En wist je dat je daar ook heel makkelijk mee kan variëren? Zo maak ik nu pesto met pistache en bosuitjes. Met dit recept kun je wel even vooruit, ik ga namelijk voor een recept waarmee je zo’n 400 gram aan pesto maakt. Je hebt dan een joekel van een schaal, maar dat heb ik liever dan een lullig bakje met net niks. Je kunt mijn recept natuurlijk altijd halveren of vermeerderen. Do whatever you like!
Pesto van pistache met bosuitjes
Pesto is een felgroene Italiaanse saus bomvol smaak. Je hebt verschillende soorten pesto. Pesto pistache met bosuitjes is een van mijn favorieten! Ik maak deze pesto van bosuitjes, pistachenoten, knoflook, Parmezaans kaas, ricotta, olijfolie, peper en zout. Pesto wordt, traditioneel, samen gestampt in een vijzel. ‘Pesto’ betekent dan ook ‘gestampt’! Maar heb je dat niet in huis, of houd je niet van geklieder? Dan werkt een hakmolen, staafmixer of keukenmachine ook prima. Toch vind ik het gestampt met een vijzel het lekkerste, dan proef je de liefde.
Waar eet je pesto bij?
Pesto is fantastisch, je kunt er ontzettend veel mee doen. Je kunt het op een broodje smeren, als salade dressing gebruiken, met groenten zoals asperge en tomaten serveren, combineren met buffelmozzarella, gebruiken als dip voor jouw toastjes en soepstengels én nog veel meer. En heb je ook al gedacht aan een ontzettend lekkere pasta pesto? In Italië doen ze dat traditiegetrouw met de pastasoort trofie; maar ik vind het ook heerlijk om farfalle of penne te mengen met huisgemaakte pesto.
Ben je benieuwd naar andere soorten pesto? Probeer dan ook eens mijn basilicum pesto of pesto boter.

Pesto pistache met bosuitjes
Ingrediënten
- 6 bosuitjes
- 180 gr 150 gram ongezouten gepelde pistachenoten + 30 gram om te garneren
- 1 el boter
- 150 ml olijfolie van goede kwaliteit
- 1 teentje knoflook
- 50 gr Parmezaanse kaas geraspte Parmezaanse kaas
- 150 gr ricotta
- zwarte peper
- maldon zout
Bereidingswijze:
- Snijd de bosui in stukjes van 1 cm en doe ze met de pistachenoten in een pan met de boter en 2 el van de olijfolie. Bak ze op laag vuur tot de pistache geurt en de bosui iets zachter is, maar laat ze niet kleuren.
- Zet het vuur uit en rasp een teentje knoflook boven de pan. Meng en laat iets afkoelen.
- Voeg de gebakken pistache, de bosui en het vet uit de pan in het hakbakje van de staafmixer of blender. Voeg ook de olijfolie, Parmezaanse kaas, ricotta en een snuf zwarte peper toe.
- Maal fijn tot een gladde pesto en proef of je nog wat maldon zout wil toevoegen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.