Wat is pesto boter?
Pesto is een felgroene Italiaanse saus bomvol smaak, combineer het met opgeklopte gezouten roomboter en je hebt een heerlijke pesto boter. Zo simpel is het! De pesto, voor de pesto boter, kun je natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Máár als je zelf pesto maakt, is het veel lekkerder. Kies daarom wijs.
Zelfgemaakte pesto boter
Zoals ik al zei, is zelfgemaakte pesto veel lekkerder dan de kant-en-klare variant. Het voordeel is dat je ‘m helemaal kunt aanpassen naar je eigen dieetwensen. Basilicum pesto is de klassieker die ik gebruik voor mijn pesto boter. Je kunt natuurlijk variëren met dit recept. Gebruik bijvoorbeeld walnoten in plaats van pijnboompitten of ga voor een truffelolie in plaats van olijfolie. Keuze genoeg!
Zelfgemaakte pesto (boter) bewaren
Je kunt de verse zelfgemaakte pesto tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop. Eenmaal geopend, kun je de pesto het beste binnen 7 dagen opeten. Ga je aan de slag met dit pesto boter recept? Houd er dan rekening mee met dat de pesto boter ongeveer een week goed blijft in de koelkast.
Je kunt de pesto boter controleren door er naar te kijken en er aan te ruiken. Ziet het er nog goed uit en ruikt het nog lekker? Dan kun je het nog gebruiken. Twijfel je? Proef dan even, met een schone lepel, voordat je het overal op smeert.

Pestoboter
Ingrediënten
- 250 g gezouten roomboter
- 1 basilicum plantje
- 75 gr pijnboompitten
- 75 gr Parmezaanse kaas
- 150 ml olijfolie
- zout
- peper
Bereidingswijze:
- Maak de pesto: Haal al het groen van de basilicum plant af en snijd het iets kleiner. Gebruik zowel de blaadjes als de stengels. Voeg het groen toe aan de hakmolen. Voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas en de geroosterde pijnboompitten toe en draai het tot een puree. Voeg hierna de olijfolie in gedeeltes toe, tot dat de pesto de gewenste dikte heeft. Breng het tenslotte op smaak met zout en peper.
- Snijd de boter in stukjes, doe de stukjes boter in een mengkom en klop het voor ongeveer 7 minuten met een mixer tot dat de boter super luchtig is geworden.
- Schep 80 gram zelfgemaakte pesto door de opgeklopte boter en klop nog eens 4 minuten. Schep de pesto boter vervolgens over in een mooi bakje.
- Tip: De pesto boter is het lekkerste als deze lekker luchtig en zacht is, wanneer je de boter van te voren maakt bewaar hem dan in de koelkast, maar haal hem een half uur voor je gaat serveren uit de koelkast.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.