Diner recepten

Eenpanspasta; Orechiette met feta en olijven

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 15 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

2 el olijfolie

1 grote ui, gesnipperd

3 teentjes knoflook, gesnipperd

400 gr orechiette

1 liter groentebouillon

150 gr feta

100 gr doperwten

1 blikje artisjokharten, uitgelekt en grof gehakt

100 gr goede olijven, fijn gehakt

100 gr geroosterde paprika reepjes, gehakt

1 bosje verse basilicum

50 gr geroosterde pijnboompitjes voor erover

zout en peper naar smaak

Sharing is caring!

Orechiette met feta en olijven

Orechiette is mijn favoriete pasta naam. Je kunt het bijna niet anders uitspreken dan met die speciale Italiaanse flair. Dus dat doe ik dan ook veel. En graag!

Maar belangrijker dan de naam van de pasta is het feit dat dit makkelijke gerecht gemaakt wordt uit 1 pan. Je bespaart jezelf dus ook de nodige afwas als je mijn orechiette met feta en olijven maakt.

Vegetarisch

Het recept is bovendien volledig vegetarisch en als je het vegan zou willen maken dan kan dat ook relatief makkelijk door de feta weg te laten. Wellicht is er een vegan variant op feta. Dat weet ik eigenlijk niet, maar dat zou een goede vervanging zijn voor de feta. Dat zoute heb je wel nodig om het een beetje pit te geven.

Bereiden van de orechiette met feta en olijven

Om de pasta te maken neem je een grote pan. Hou er rekening mee dat je alle ingrediënten in deze ene pan gaat bereiden. Overigens kun je ook best andere pasta gebruiken als je geen orechiette hebt. De orechiette met feta is ook lekker als het een penne met feta is.

Hou wel rekening met mogelijk andere kooktijden. Neem bij voorkeur geen snelkookelleboogjes. Die gaan uit elkaar vallen als je ze voor dit gerecht gaat gebruiken.

Ben je fan van eenpanspasta? probeer dan ook eens deze met spinazie en bacon uit.

Orechiette met feta en olijf

Orechiette met feta en olijven

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 400 gr orechiette
  • 1 liter groentebouillon
  • 150 gr feta
  • 100 gr doperwten
  • 1 blikje artisjokharten, uitgelekt en grof gehakt
  • 100 gr goede olijven, fijn gehakt
  • 100 gr geroosterde paprika reepjes, gehakt
  • 1 bosje verse basilicum
  • 50 gr geroosterde pijnboompitjes voor erover
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  1. Neem een grote pan en verwarm de olijfolie op medium hoog vuur. Voeg de ui toe en bak tot deze glazig is.
  2. Voeg de knoflook en de orechiette pasta toe en bak nog even mee terwijl je roert. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
  3. Zet het vuur laag en laat het pruttelen, onder af en toe roeren. Laat het koken tot de orechiette al dente is en het geheel een dikke romige bouillon is geworden. Afhankelijk van de kooktijd van je pasta duurt dit ongeveer 10-15 minuten
  4. Voeg de feta toe, de artisjokken, geroosterde paprika en de olijven en doperwten. Roer alles goed door.
  5. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveer met de geroosterde pijnboompitjes, de verse basilicum en eventueel nog extra kaas voor erover.

Nog meer lekkers