De altijd-goed-salade
Pasta pesto salade is als die ene vriendin die altijd voor iedereen klaarstaat. Ze past zich overal aan. Heb je een feestje? Perfect. Wil je meal preppen voor de week? Dit is je recept. Een snelle hap na een lange dag? You got it. En het mooiste? Iedereen houdt van pasta pesto salade. Het is vegetarisch, makkelijk mee te nemen én je kunt er eindeloos mee variëren.
Wist je dat je pasta pesto salade ook in miniporties kunt maken voor een buffet? Gewoon in kleine glaasjes of bakjes, beetje fancy, en hoppa klaar. Als je het extra gezond wilt maken, voeg je net als ik wat extra groenten toe.
Pesto: Het Groene Goud
Wist je dat pesto een eeuwenoud Italiaans sausje is? Het komt oorspronkelijk uit Genua, in Ligurië, en het woord ‘pesto’ betekent letterlijk ‘gestampt’. Ja, de Italianen waren vroeger al druk aan het moeseren in vijzels voordat wij blenders hadden. De klassieke versie bevat basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, en een beetje zeezout. Super simpel, maar oh zo lekker. Zelf maken? Easy! Gebruik dan mijn recept voor ultieme pesto.
De truc met pesto in je pasta pesto salade is balans. Je wilt niet dat je pasta erin zwemt, maar ook niet dat je moet zoeken naar smaak. En als je écht indruk wilt maken, probeer dan eens andere pesto-varianten, zoals rucolapesto of zongedroogde tomaat-pesto. Combineer dat met je favoriete pasta – fusilli werkt bijvoorbeeld perfect omdat de saus lekker in die draaikolkjes blijft hangen en penne is ook top – en voeg eventueel wat extra toppings toe zoals geroosterde groenten of gegrilde kip (als je niet strikt vega gaat). Dat is het mooie van pasta pesto salade. Die scoort altijd, van picknick tot date night. En hé, als je pasta pesto salade overblijft (wat ik betwijfel), maakt de kaas het de dag erna nóg lekkerder.
Uniekaas: Je Beste Keukenmaatje voor Pasta Pesto Salade
Oké, luister. Als er één ding is dat je pasta pesto salade tot een next-level feestje maakt, dan is het wel goede kaas. Enter Uniekaas! Serieus, deze kaas doet alles wat je wilt in een gerecht: smelten, strooien, en vooral, je smaakpapillen laten dansen. Met Uniekaas in je koelkast heb je altijd een geheim wapen paraat. Wat ik zo fijn vind? Het is al geraspt of in dit geval in van die lekkere vlokken met extra bite (en smaak!). Geen gedoe met een rasp die meer kaas op je aanrecht dan op je bord laat belanden. Je weet wel, die frustratie.
Het fijne aan Uniekaas is dat het mild genoeg is om de pesto niet te overstemmen, maar stevig genoeg om die romige, umami vibe te geven die je gerecht nodig heeft. Ik gebruik het gewoon royaal, want meer kaas is altijd beter, toch? En als je denkt dat ik hier een kaasoverdosis promoot: guilty as charged.

Pasta pesto salade
Ingrediënten
- 300 gr penne
- 5 el verse pesto
- 60 gr Uniekaas KaasToppers Big Flakes
- 100 kerstomaatjes gehalveerd of in vieren
- ½ komkommer in stukjes
- 50 gr groene olijven in plakjes gesneden
- Zout en peper naar smaak
- Verse basilicum voor erover
Bereidingswijze:
- Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water om af te koelen. Zet opzij.
- In een grote kom combineer je de gekookte pasta, kerstomaatjes, komkommer en groene olijven.
- Doe de pesto over de pasta en groenten. Meng alles goed door elkaar zodat de dressing gelijkmatig verdeeld is.
- Proef en breng indien nodig de salade op smaak met zout en peper. Bestrooi ruim met de Uniekaas big flakes
- Serveer met verse basilicum

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.