Pasta arrabbiata – pittige pasta
Dat een pasta voor mij vooral simpel mag zijn vertelde ik al eerder en kun je ook zien bij mijn heerlijke pasta aglio e olio, die zo mogelijk nog eenvoudiger is dan deze variant. De pasta arrabbiata.
Deze pasta komt van oorsprong uit de regio van Rome en is eenvoudigweg een pasta met een pittige tomatensaus. Chilivlokken, tomaten en knoflook zijn standaard de ingrediƫnten voor de pasta arrabbiata.
Geroosterde tomaatjes
Zoals met alle pastagerechten kun je het natuurlijk heel makkelijk naar je eigen hand zetten. Zo voegde ik er dit keer geroosterde tomaatjes aan toe. Tomaatjes worden altijd heerlijk zacht en zoet als je ze even roostert in de oven. Ik vind het een heerlijke toevoeging aan dit makkelijke pastagerecht.
Angry pasta
De term arrabbiata in het Italiaans betekent letterlijk ‘boze’ pasta wat dan weer te maken heeft met hoe pittig de pasta is. Nu is dat natuurlijk ook een persoonlijke keuze. Ik hou wel van een beetje pit en voegde aan deze variant twee rode pepers toe.
Nu vinden sommigen dat niet zo veel, terwijl anderen ervan gruwelen. Pas het vooral aan, aan jouw smaak! Minder pittig? Prima! Pittiger? Net zo prima.
Zo maak je pasta arrabbiata
Om de pasta te maken zet je eerst de oven aan zodat je de tomaatjes kunt roosteren. Ondertussen bereid je de rest van de pasta. Je verhit een ruime koekenpan met olijfolie. Hierin bak je de ui tot deze glazig is, je voegt de knoflook en chili toe en bakt dit even mee. Ik voeg hier dan nog oregano toe.
Basilicum kan hier overigens ook prima bij, dus gebruik dat ook als je het lekker vindt. Ook lekker als finishing touch om nog over de arrabbiata heen te strooien.
Tomaten uit blik
Tomaten uit blik zijn echt mān keukenhelden. Serieus, onderschat ze niet! Je hoeft echt niet altijd verse tomaten te slachten voor een goeie pastasaus. De bliktomaat is al lekker rijp geplukt en direct ingeblikt op zān piek, dus boordevol smaak. Vooral San Marzanoās (als je ze kunt vinden) zijn top, lekker zoet en vol. En zeg nou zelf: zo’n lekker pruttelende saus met een pittig pepertje erin, daar wil je toch gewoon je pan in uitlikken?

Pasta arrabiata
Ingrediƫnten
- 3 el olijfolie
- 1 ui fijn gesnipperd
- 2 rode pepers zaadlijsten verwijderd, fijn gesneden
- 1 tl gedroogde oregano
- 2 teentjes knoflook gehakt
- 2 blikken tomatenblokjes 800 gram
- Zout en peper naar smaak
- 300 gr spaghetti
- 250 gr kerstomaatjes aan de tak
- Verse parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180ĖC. Snipperde ui. Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en snijd fijn. Snijd de knoflookfijn.
- Doe de kerstomaatjes in een ovenschaaltje, besprenkel met wat olie en wat zout en rooster 10 minuten in de oven.
- Verwarm ondertussen de olijfolie ineen grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak e de ui glazig. Voeg de peper en de knoflook toe en 2 minuten mee. Voeg je de oregano toe en dit bak even mee in.
- Voeg de tomatenblokjes toe. Laat minimaal 10 minuten rustig pruttelen tot de saus iets dikker is geworden. Voeg zout en peper naar smaak toe. Roer af en toe.
- Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af maar bewaar een kopje van het kookvocht. Doe de pasta bij de saus in de pan en meng goed. Voeg eventueel wat pastawater toe om de saus smeuĆÆger te maken.
- Verdeel de pasta met geraspte Parmezaanse kaas. Let de geroosterde tomaatjes erop en bestrooi eventueel met wat extra oregano.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka