Pasta aglio e olio – oftewel pasta met olie en knoflook

Eenvoudige pasta aglio e olio

Persoonlijk hou ik heel erg van het gemak van een goede pasta. En pasta heeft eigenlijk ook heel weinig nodig! Neem nu deze pasta aglio e olio. Wat gaat er welgeteld in? Knoflook, olie, chilivlokken en verse peterselie.

Serveer de pasta op een mooi diep pastabord. Natuurlijk mag de geraspte Parmezaanse kaas niet ontbreken. 

Dat maakt – wat mij betreft – elk pasta gerecht af. Deze aglio e olio valt op door zijn eenvoud, maar juist dat maakt het heerlijk. Proberen dus maar! Waarschijnlijk heb je bijna alle ingrediënten standaard wel in huis.

Geen trek in pasta aglio e olio? Probeer dan ook eens deze pasta met doperwtjes.

De eenvoud van Aglio e Olio: een ode aan la cucina povera

Pasta aglio e olio is hét bewijs dat less écht more kan zijn. Dit Italiaanse gerecht komt uit Napels, waar la cucina povera – de ‘arme keuken’ – zijn oorsprong vindt. Geen fratsen, geen toeters en bellen, gewoon een handvol ingrediënten die samen een smaakbom creëren. Knoflook, olijfolie, pasta en een snuf peper. Dat was het. Perfect voor die dagen waarop je koelkast een woestijn is, maar je toch iets wilt eten waar je je innerlijke Italiaan een high-five voor geeft.

Waarom alleen het beste goed genoeg is

Bij een gerecht met maar vier ingrediënten kun je je geen misstap permitteren. Hier komt geen budgetfles olijfolie uit de onderste supermarktplank aan te pas. Nee, je wil een koudgeperste extra vergine die naar een zonovergoten heuvel smaakt. Knoflook? Vers, sappig en met genoeg bite om Dracula mee weg te jagen. En die pasta? Durumtarwe van topkwaliteit, want niemand zit te wachten op een slap bord spaghetti. Het is een simpel gerecht, maar alleen met ingrediënten van Champions League-niveau maak je de perfecte aglio e olio.

Variëren met flair (zonder Italiaanse oma boos te maken)

Wil je de klassieke aglio e olio een upgrade geven? Voeg wat chili flakes toe voor een pittige kick, of gooi er een handvol peterselie over voor een frisse touch. Ansjovis is ook een topidee: dat smelt weg in de olie en geeft je gerecht een umami-boost. Liever luxe? Rasp er wat citroenzest over of strooi een vleugje bottarga (geraspte viskuit) voor een fancy finishing touch. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar houd het altijd eenvoudig. Want zoals de Italianen zeggen: non fare il passo più lungo della gamba – doe niet te gek!

Pasta aglio e olio
Totale tijd25 minuten

Pasta aglio e olio

4.22 van 373 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 portie(s)
  • 500 gr spaghetti
  • 6 teentjes knoflook dungesneden
  • 120 ml goede olijfolie
  • 1 tl chili vlokken
  • 3 takjes verse peterselie fijngesneden
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Zout
  • Parmezaanse kaas geraspt naar smaak (optioneel)

Bereidingswijze: 

  • Breng een grote pan met water aan de kook met zout. Kook de spaghetti en roer af en toe om zeker te weten dat de strengen pasta los blijven.
  • Afhankelijk van je pasta soort zal dit 10-12 minuten duren. Zorg dat de pasta al dente is.
  • Terwijl de pasta kookt rooster je de knoflook langzaam op medium hoog vuur in de olijfolie.
  • Dit zal ongeveer tien minuten duren als je het goed wilt doen. Doe de knoflook en olie in een koude pan en zet die op het vuur. Zet het lager zodra de olijfolie een beetje begint te bubbelen. Kook tot de knoflook goudbruin is geworden. Verwijder van het vuur
  • Als je chili vlokken gebruikt roer je die direct door de pasta.
  • Als je verse chili peper gebruikt, zorg dan dat het flinterdun is gesneden en roer dit door de pasta.
  • Giet de olijfolie en de knoflook op de pasta, doe de peterselie erbij en de helft van de geraspte kaas en roer om te combineren.
  • Serveer de pasta met de rest van de parmezaanse kaas.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 490kcalKoolhydraten: 63gProteine: 11gVet: 21gVerzadigde vetten: 3gNatrium: 6mgKalium: 198mgVezels: 3gSuiker: 2gVitamine A: 5IUVitamine C: 1mgCalcium: 23mgIJzer: 1mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.22 from 373 votes (371 ratings without comment)