Ovenschotel met bloemkool en spruitjes

Slim budget koken: ovenschotel met bloemkool en spruitjes voor minder dan €2,50 per persoon

Budget koken wordt een feest met deze ovenschotel met bloemkool en spruitjes. Dit recept is niet alleen heerlijk, maar ook een perfecte keuze voor wie slim en voordelig wil koken. Bloemkool en spruitjes zijn echte prijsvechters in de groentesectie, vooral in het seizoen. En weet je wat het mooiste is? Je kunt zonder problemen kiezen voor de ‘afgeprijsde’ of minder perfecte exemplaren, want in de oven maakt niemand zich druk over een scheurtje in een bloemkoolroosje of een verkleurde spruit. 

Gemak dient de mens

Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik vind dat ovenschotels niet de credits krijgen die ze verdienen.  Ik bedoel: deze one-plate wonders zijn eigenlijk een beetje de backbone van mijn weekmenu. Niet alleen omdat ze heel erg smakelijk zijn, maar ook omdat het “lekker makkelijk” koken is. Daarnaast kun je ze heel goed van tevoren maken, hoef je niet continue bij het fornuis te staan om in pannen te roeren en terwijl de schotel in de oven staat, heb jij je handen vrij om de keuken op te ruimen, tafel te dekken of gewoon even helemaal niks te doen. Geniaal toch?

Ovenschotel met bloemkool en spruitjes

Ik zou iedere dag wel een andere ovenschotel kunnen verzinnen en eten. Neem bijvoorbeeld deze met kip piri piri. Lekker met rijst op een doordeweekse dag, maar net zo heerlijk tijdens de borrel met een koud glas bier. Of deze pasta ovenschotel met vis. Lekker vullend en weer een keer heel iets anders dan een ovenschotel met vlees en aardappelen. Deze ovenschotel met bloemkool en spruitjes is door de eieren en kikkererwten een bom van eiwitten en ontzettend gezond. Je kan de ovenschotel ook heel makkelijk vegetarisch maken door de spek weg te laten. Dit recept wordt nog mooier, zo is het niet alleen lekker, gezond, maar ook nog eens een budgetknaller, zo zet je de ovenschaal op tafel voor zo’n €2,25 per persoon. 

Deze te lekkere ovenschotel maak ik op de volgende manier klaar:

@miljuschka

Een nieuwe week, een nieuwe traybake! Deze bloemkool ovenschotel is makkelijk, gezond en voor een zacht prijsje. #foodies #recept #tiktokkookboek #recept #traybake

♬ Stacked – TruFeelz
Ovenschotel met bloemkool en spruitjes
Totale tijd55 minuten

Ovenschotel met bloemkool en spruitjes

4.12 van 34 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 450 g bloemkool (diepvries)
  • 350 g spruitjes (diepvries)
  • 1 ui
  • 200 g kikkererwten uit blik
  • 5 el olijfolie
  • 3 el kerriepoeder of vadouvan kruiden
  • 8 plakjes gerookt ontbijtspek optioneel
  • 4 eieren
  • Peper en zout

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht).
  • Snijd de roosjes van de bloemkool. Maak de spruitjes schoon, snijd de onderkant eraf en halveer ze. Kies je voor de diepvries groenten, dan kan je deze stappen overslaan en zijn de bloemkool en spruitjes zo te gebruiken. Haal de schil van de ui en snijd in parten. Giet en spoel de kikkererwten af en laat ze in een vergiet uitlekken. Doe alles samen over in een ruime mengkom.
  • Meng in een kommetje de olijfolie met de kerriepoeder of vadouvan kruiden en breng op smaak met peper en zout. Schenk de olie bij de groenten in de mengkom en hussel alles goed door elkaar zodat alle groenten rondom bedekt zijn met het olie-kruidenmengsel. Verdeel de groenten over een ovenschaal.
  • Leg de plakjes spek tussen de groenten en zet de ovenschaal 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak 4 holletjes tussen de groenten en breek daar de eitjes in, zorg dat de dooier heel blijft. Zet de ovenschaal nog eens 10-12 minuten in de oven tot de eitjes net gestold zijn. Bestrooi met peper en zout.
  • Tip: dit gerecht kan je heel makkelijk vegetarisch maken door de spek weg te laten.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Ovenschotel met bloemkool en spruitjes
Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.