Oude wijvensoep (carnavalsoep)

Tijd

Categorieën: Recept, Soep

Oude wijvensoep

De exacte geschiedenis van de oude wijvensoep weet ik niet, maar de naam komt van het feit dat alles zacht is. Waardoor het bij uitstek geschikt is voor “oude wijven” die geen tanden meer in hun mond hebben.

Ok, het is een oud recept he, dus neem het me maar niet kwalijk dat het niet helemaal actueel is. Het is een recept dat van origine veel gemaakt werd in de carnavalstijd. Vandaar de tweede naam; carnavalssoep.

Even koken

Om de oude wijvensoep te maken heb je niet veel nodig, behalve wat tijd. Want om lekker zacht eng aar te worden moet het wel even koken. Maar aangezien dat geen actieve tijd is heb ik daar persoonlijk nooit zo’n moeite mee.

Je zet de soep op en je kunt gerust wat anders gaan doen.

Check ook de spinaziesoep van afgelopen week!

Oude wijvensoep

Oude wijvensoep (carnavalsoep)

4 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 50 min
Gang Soep
Keuken Hollandse keuken
Porties 4 portie(s)
Calorieën 345 kcal

Ingrediënten
 

  • 250 gram rundergehakt
  • 1 preien
  • 150 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stengels bleekselderij
  • 0,5 liter tomatensap
  • 350 gram witte bonen in tomatensaus
  • 500 ml water
  • 1 bouillonblokje groente
  • 15 gram peterselie
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie

Instructies
 

  • Was de prei en snijd in dunne ringetjes. Snipper de ui en knoflook en snijd de champignons en bleekselderij in blokjes.
  • Bak het gehakt rul in een grote pan. Voeg ui, knoflook, prei, bleekselderij en champignons toe en bak even mee.
  • Voeg het tomatensap, witte bonen met saus, water en het bouillonblokje toe.
  • Breng aan de kook en laat drie kwartier tot een uurtje pruttelen.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout, garneer met peterselie en serveer met dikke plakken brood met roomboter.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 345kcalKoolhydraten: 38gProteine: 21gVet: 13gVerzadigde vetten: 5gTrans Fat: 1gCholesterol: 44mgNatrium: 748mgKalium: 1342mgVezels: 8gSuiker: 12gVitamine A: 1364IUVitamine C: 23mgCalcium: 146mgIJzer: 6mg

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Delen is fijn!